/ БГНЕС
Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви днес, че в момента главните заподозрени за планирания атентат срещу сръбския президент Александър Вучич са извън обсега на службите за сигурност на страната, предаде Танюг.

Пред сръбското радио и телевизия РТС тя уточни, че в планирането на убийството на Вучич са участвали двама черногорски граждани, но и хора от други държави от и извън ЕС.

Миналата седмица министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин съобщи пред журналисти за подготвяното покушение срещу Вучич.

Вучич преди да замине за Русия: От Москва ще се върна като полковник или като покойник

Тогава той каза, че според оперативна информация престъпна група начело с Радое Звицер, ръководител на Кавачкия клан, подготвя покушението. Бърнабич уточни тогава, че покушението срещу сръбския президент е било планирано за февруари, а информацията за него е получена на 14 януари от страна-членка на ЕС.

Бърнабич коментира днес, че сръбските сили за сигурност работят денонощно да бъдат открити хората, които са планирали убийството.

Това, което е важно да подчертая за всички наши граждани е, че все още в този момент всички, които са заподозрени и за които имаме доказателства, са извън обсега на нашите сили за сигурност. Така че не можем да стигнем до тях, посочи Бърнабич.

Тя отбеляза, че Сърбия е благодарна на чуждестранните партньори, с които си сътрудничи, включително Европол.

Бърнабич допълни, че контролът по границите е максимално засилен, защото се смята, че тези, които планират да извършат покушение срещу президента, ще се опитат да влязат в страната от чужбина.

На въпроса дали зад Радое Звицер стои политически поръчител премиерката отговори, че е абсолютно сигурна в това.

В началото на 2020 г. вътрешният министър Вулин също бе заявил, че полицията разполага с оперативни данни за това, че срещу президента на страната се подготвя покушение.
БТА