/ БГНЕС
Американският сенатор Марко Рубио поиска спиране на сделката на чешката компания PPF Group на Петр Келнер, с която бизнесменът ще придобие мажоритарен дял в дружеството собственик на бТВ - Central European Media Group Enterprises.

Сенаторът републиканец призовава американския президент Доналд Тръмп да направи цялостен преглед на сделката в контекста на националната сигурност и решението на AT&T да се раздели с тази своя компания, съобщава The New York Times.

Републиканецът е председател на Комисията за Китай, в която заседават представители на двете камари на парламента във Вашингтон и член на сенатската Комисия за международни отношения и разузнаване. Според него компанията на Келнер и самият той били известни, че действат като "подставено лице на Китай в Чешката република" и че притежаваните от PPF телекомуникационни компании работят с Huawei Technologies за изграждане на 5G мрежи.

Цветомир Найденов уличи „Дневник“ и btv в медийно затъмнение заради корпоративни интереси

CME Group има дейност в Чехия, България, Румъния, Словакия и Словения с общо 97 милиона зрители и някои от най-гледаните новинарски програми в Централна и Източна Европа.

От AT&T към този момент се въздържат от коментар, но от PPF Group в свое изявление заявиха, че Рубио се позовава на „невярна информация“, разпространена от чешки политик и оспори характеристиката, направена на пазара на Central European Media Group Enterprises. Компанията заяви, че е наследила само технологията на Huawei като част от нейното придобиване от норвежкия телекомуникационен оператор Telenor миналата година.

Найденов разказал на бТВ и „Дневник“ всичко за Божков, те си замълчали (ВИДЕО)

"PPF купува CME като допълнение към своя телекомуникационен бизнес, без каквито и да било последващи мотиви. Като част от процеса на придобиване на CME, PPF Group си сътрудничи с всички съответни регулаторни органи и ние им предоставяме цялата необходима информация", се казва още в изявлението на компанията, като в допълнение заявяват, че ще се свържат със сенатора.

Марко Рубио обаче твърди, че дъщерното дружество на PPF, Home Credit, е наело фирма за връзки с обществеността, която се е насочила към "манипулиране на общественото мнение спрямо Китай. Според него фирмата има за задача да шпионира чешки политици, да оказва натиск върху медиите да изтеглят критични статии за Китай, а също и да създаде нов мозъчен тръст - Sinoskop с предубедени анализатори, които да повлияят на дебатите в обществото по отношение на Китай.

Републиканецът иска от комисията по чуждестранни инвестиции в САЩ да преразгледа сделката, тъй като тя „подкопава интересите на националната сигурност на САЩ, свързани с Централна и Източна Европа, както и с Китай“.

Администрацията на президента Тръмп добави Huawei към икономически черен списък през май, позовавайки се на проблемите на националната сигурност и лобира чуждестранните правителства да не допускат Huawei да участва в изграждането на 5G мрежи.

През октомври AT&T заяви, че ще продаде мажоритарния си дял в CME за 1,1 милиарда долара, като ще бъде освободена от гаранция за дълг в размер на 575 милиона долара. AT&T придоби своя дял в CME с придобиването на Time Warner, сега WarnerMedia, през 2018 година.