/ nova.bg
Бизнесменът и собственик на Efbet Цветомир Найденов изпрати писмо до медиите, с което вече официално сигнализира за медийно затъмнение и покриване на информация свързана с финансови нарушения от страна на Васил Божков.

Разкритията бизнесменът направи първо в ефира на NOVA преди десет дни. В интервюто си той се оплака от медийно затъмнение над негови интервюта, дадени за "Дневник" и btv, които впоследствие не са видели бял свят. Този път сигналът е адресиран до всички медии и надлежно описва как медиите, които иначе активно бранят свободата на словото, в този случай са си замълчали за неговите разкрития, при това документирани и записани.

Найденов разказал на бТВ и „Дневник“ всичко за Божков, те си замълчали (ВИДЕО)

Ето и целия сигнал без редакторска намеса:


СИГНАЛ
за медийно покриване на информация

Уважаеми господа,
С това писмо искаме да ви информираме за медийно затъмнение и покриване на информация свързана със сериозни разкрития за злоупотреби в огромни мащаби, подадена от нас към водещи медии в Република България.


На 27 ноември 2019 г. установихме контакт със сайта „Дневник“, част от медийната група „Икономедиа“, където в началото на месеците декември и януари отговорихме на множество зададени към нас въпроси и дадохме няколкочасови интервюта, свързани с предоставени от нас документи и информация, уличаващи българския бизнесмен Васил Божков в укриване и неплащане на държавни такси в огромни размери.

На 19 декември 2019 г. се срещнахме и с директора на „Новини и актуални предавания“ Венелин Петков, и с водещия на сутрешния блок Антон Хекимян, на водещата, частна национална телевизия в България – btv. Поводът за срещата беше отново да разкрием и предоставим уличаващи данни за неплащането на държавна такса в огромни размери от Васил Божков и контролирани от него компании.

Застанахме с лицата си и с всичко необходимо в интерес на справедливостта, законността и закрилата на живота ни, за да предизвикаме журналистически интерес, информиране на обществото и разкриване на евентуални престъпления.

За наша огромна изненада и неудовлетворение нито една от сезираните медии, които активно пропагандират свобода на словото и прозрачна журналистика, не реагира. Напротив, информацията не беше оповестена от тях, никога повече не ни потърсиха, не дадоха гласност по темата и дори не направиха опит да проверят твърденията ни.

До колкото ни е известно Васил Божков и контролирани от него компании са голям рекламодател в медийна група btv и е възможно медията да е предпочела да запази рекламните си договори на този етап пред това да разкрие и даде гласност на подадената от нас информация на обществото.

По същото време, притеснени за физическото си оцеляване, подадохме и сигнали до българските разследващи органи. Именно те на 20 декември 2019 г. започнаха разследване по наши сигнали и стигнаха до разкрития, които наложиха повдигане на обвинения и постановяване за задържане на бизнесмена Васил Божков и негови съдружници.

Уважаеми господа,
пишем това писмо, за да изразим тревогата си от начина на работа или по-скоро от бездействието на водещи български медии, които имат привилегията да информират българските зрители и читатели.

На 31 януари 2020 г., повече от месец по-късно, след като бяха проведени разговорите с нас по повод предоставентата от нас информация, журналистът от btv Антон Хекимян ни покани за телевизионно интервю, в което да изразим отново позицията си.

В поредица от дни преди това интервю, в национален ефир, включително и в ефирът на телевизията btv, бизнесменът Божков неколкократно беше запитван и заявяваше, че не е търсен от разследващите органи, че той и компаниите му за заплащали коректно дължимите от тях такси и че обвиненията към него са безпочвени, а Прокуратурата и други държавни институции в Република България вече бяха публикували информация и официални позиции, свързани с повдигнатите обвинения и провеждащите се разследвания срещу него.

Потърсихме медиите - btv и „Дневник“, защото вярвахме в техния професионализъм и безкористност, но с настоящето изразяваме огромното си притеснение, че пред тяхната безпристрастност са поставени сериозни корпоративни интереси, които са в сериозен ущърб на нашето общество и защитата на правата на гражданите в нашата правова държава.

10/02/2020
С уважение,
Цветомир Найденов


Малко по-късно през деня от бТВ излязоха с позиция, в която заявиха, че ролята на журналистиката е да разкрива истината след проверка и разследване на информация и нарекоха твърденията на Найденов "неверни и подвеждащи".