Американски сенатор подаде оставка заради секс скандал
Американски сенатор подаде оставка заради секс скандал / снимка: BGNES

Американският сенатор от Републиканската партия Лари Крейг подаде оставка от сенаторския пост заради замесването му в секс скандал, предадоха световните агенции.

На 11 юни тази година 62-годишният Крейг бил арестуван в мъжката тоалетна на летището в Минеаполис, щата Минесота, заради непристойни действия и жестове към друг посетител на санитарния възел, който се оказал полицай под прикритие.

През август Крейг признал вината си за непристойно държание на обществено място и платил глоба от 500 долара, но заявил, че не е хомосексуалист.

Той се надявал че скандалът ще утихне, но тази седмица полицията разпространи запис с признанията му, че е докоснал с ръка крака на полицая под прикритие в мъжката тоалетна. На пресконференция в щата Айдахо, откъдето беше избран, Крейг заяви, че оставката му ще влезе в сила на 30 септември. Той изрази съжаление от развитието на ситуацията около него и поиска прошка от съпругата си и от близките си заради случилото се.

Белият дом определи решението на Крейг да се оттегли от сенаторското кресло като добър избор в интерес на американските гласоподаватели и на Сената. Републиканецът Крейг ще бъде заменен в Сената от друг член на същата партия, номиниран от губернатора на щата Айдахо.

Това е поредният секс скандал, разтърсил редиците на републиканците. Миналата година депутатът-републиканец Марк Фоли от щата Флорида напусна Конгреса, след като стана ясно, че е поддържал компрометираща кореспонденция по интернет с 16-годишна стажантка в парламента. През ноември миналата година влиятелен републикански пастор призна, че е имал връзка с проститутка.

Случаят Крейг възмути защитниците на правата на хомосексуалистите в САЩ, които го обвиниха в лицемерие. Досега Крейг беше известен с антихомосексуалните си позиции. Крейг обяви, че ще се опита да изчисти опетненото си име в съда.