/ iStock/Getty Images
Американската медицинска асоциация на заседание в Сан Диего призова за незабавна забрана на електронните цигари и устройства за вейпинг, съобщи Асошиейтед прес.

Асоциацията посочи като довод голямото нарастване на броя на пушещите електронни цигари тийнейджъри. Друг проблем са тежките белодробни болести, свързани с тях. Броят им напоследък в САЩ рязко се е увеличил. Повечето от случаите са свързани с пушене на THC (тетрахидроканабинол), който е психоактивната съставка на канабиса. Виновен може да е сгъстяващият агент, използван на черния пазар за такива продукти.

Откриха съставката в електронните цигари, предизвикваща заболявания

Големият брой на заболелите в САЩ - 2100 души и 42 смъртни случая, насочва към "факта, че има много малко данни за краткосрочните и дългосрочните последици за здравето от електронните цигари и продукти за тях",  уточни д-р Патрис Харис - президент на Американската медицинска асоциация.

САЩ налагат възрастови ограничения за електронните цигари

Някои наблюдатели посочиха, че в позицията на Асоциацията има недостатъци, които ще попречат да бъде постигната забраната.

Американската медицинска асоциация призовава за забрана на продуктите за електронни цигари, които не са лицензирани, но досега одобрени от Управлението за контрол на хранителните продукти и лекарствата няма. Тя ще настоява за забраната пред законодателните органи, но е сигурно, че производителите ще се възпротивят.
БТА