/ БГНЕС
Американците отбелязаха годишнината от атентатите от 11 септември 2001 г. Нюйоркчани се стекоха на мястото, на което се намираха двете кули на Световния търговски център, сринати от похитени от терористи самолети преди 17 години, предаде Асошиейтед прес.
 
Възпоменателната церемония започна с минута мълчание и звън на камбани в 8,46 ч. местно време, когато първият похитен самолет се вряза в Северната кула на Световния търговски център. Ритуалът се повтори в 9,03 ч. местно време, когато вторият похитен самолет се вряза в Южната кула на центъра.

САЩ 11 септември почит
БГНЕС

По традиция на церемонията бяха прочетени имената на близо 3000-те жертви на атентатите, извършени преди 17 години. На нея присъстваха кметът на Ню Йорк Бил де Блазио, губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо, постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли, Руди Джулиани, който бе кмет по времето на атентатите, а днес е адвокат на Доналд Тръмп, Майкъл Блумбърг, кмет на Ню Йорк след Джулиани. Политически речи не бяха произнесени, предаде Франс прес.
 
На 11 септември 2001 г. терористи похитиха общо четири самолета. Освен двете машини, с които бяха ударени двете кули на Световния търговски център, терористите врязаха самолет и в сградата на Пентагона във Вашингтон. Четвърти похитен самолет се разби в щата Пенсилвания. Предположенията бяха, че терористите може би са планирали да ударят с него Белия дом или Конгреса.

17 години от атентатите на 11 септември в САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

САЩ 11 септември почит
БГНЕС

На мястото на кулите близнаци на в Ню Йорк днес има няколко нови небостъргача и мемориален комплекс за жертвите на атентатите.
 
Възпоменателни церемонии имаше и в Шанксвил в Пенсилвания на мястото, на което се разби четвъртият похитен самолет, както и в Пентагона.
 
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отдаде почит към паметта на 40-те пътници и екипаж от полет 93 на "Юнайтед еърлайнс" - един от четирите отвлечени самолета на 11 септември 2001 г., - загинали при катастрофа в щата Пенсилвания, предаде ДПА. Когато терористите се опитват да поемат контрол върху машината, трийсет и тримата пътници и седемчленният екипаж им се противопоставят. В резултат на тези действия самолетът се разбива в земята и се осуетяват предполагаемите намерения на въздушните пирати да го блъснат в сградата на Конгреса във Вашингтон, припомня информационната агенция.
 

САЩ 11 септември почит
БГНЕС

В речта си при мемориала, издигнат на мястото на катастрофата, Тръмп изтъкна доблестното и храбро поведение на хората, опълчили се на терористите. "Една част от сърцето на Америка е погребана на тази земя", каза президентът. Той добави, че това място е "паметник на американската съпротива" и че с решението си да действат, взето след гласуване, пътниците и екипажът са взели в свои ръце собствената си съдба и съдбата на Америка.
 
"Те спряха силите на терора и надделяха над този отвратителен, ужасен, злокобен план", подчерта президентът и отбеляза, че мястото на катастрофата отстои само на 20 минути полет до Капитолия. Действията на хората от полет 93 пратиха послание към света: "Америка никога, никога няма да се поддаде на тиранията", заключи Доналд Тръмп.

САЩ 11 септември почит
БГНЕС

САЩ 11 септември почит
БГНЕС

БТА