Алфред Хичкок
Алфред Хичкок / Gulliver/Getty Images
„Всичко е късмет. Моят голям късмет беше, че съм се родил страхлив и чувствителен към страха. Защото един супергерой не е в състояние да направи добър филм на ужасите. Аз съм пълен със страхове и се освобождавам от тях по единствения възможен начин – като снимам филми за тях" . Тези думи принадлежат на Алфред Хичкок - човекът, който създаде едни от най-ярките и уникални трилъри и хоръри в историята на седмото изкуство.

Алфред Хичкок
Gulliver/Getty Images

Неочакваните обрати, напрегнатите сценарии, атмосферата на тревожно очакване и неопределеност - всичко това превръща филмите му в шедьоври. А неговите иновативни похвати и техники го превръщат в изключителен кинематографист и режисьор.

Сър Алфред Джоузеф Хичкок е роден на 13 август 1899 в лондонското предградие Лейтънстоун. Той се описва като много самотен и затворен в детските си години. Разказва, че е изпращан многократно от баща си в местния полицейски участък с бележка, искаща от служителите там да го затворят за десет минути като наказание за лошо поведение. Майката му често го карала да се обръща към нея, застанал край леглото ѝ, особено, ако се е държал лошо, принуждавайки го да стои така с часове. Тези преживявания по-късно са използвани в представянето на Норман Бейтс във филма „Психо“.

Алфред Хичкок
Gulliver/Getty Images

През 1979 г. получава признание за цялото си творчество, а в началото на 1980 г. кралица Елизабет II го посвещава в рицарство.

Алфред Хичкок
Gulliver/Getty Images

Сред най-известните ленти на талантливия режисьор са "Психо", "Птиците", "Марни" и "Прозорец към двора", „Непознати във влака“.