Афганистански вицепрезидент обвинен в сексуално издевателство над съперник
Афганистански вицепрезидент обвинен в сексуално издевателство над съперник / Thinkstock/Getty Images

Твърденията, че първият вицепрезидент на Афганистан и неговите охранители са нападали сексуално политически противник докато са го държали в плен, предизвика призиви на западните съюзници на Кабул за правителствено разследване.

Абдул Рашид Достум - бивш военачалник, с когото са свързани множество военни престъпления, е обвинен, че миналия месец наредил на охраната си да залови Ахмад Ишчи в северната провинция Джаузджан и да го отведе в негово имение. Там Ишчи бил държан пет дни, измъчван и изнасилван.

Ишчи - бивш губернатор на провинция Джаузджан, каза пред телевизия „Толо”, че Достум го заплашвал, че ще го хвърли под копитата на конете, с които в Афганистан играят традиционна игра, подобна на поло, но вместо топка се използва труп на животно.

„Достум първо каза, че иска да прави секс с мен. Хората му ми свалиха дрехите. После Достум накара 10 от охранителите си да правят секс с мен, докато получих разкъсвания и започнах да кървя”, разказа Ишчи.

От кабинета на Достум отрекоха обвиненията, но западни правителства настояват за щателно разследване. Президентският дворец в Кабул, който вече е критикуван от правозащитници, обеща правителството да проучи обвиненията.

Този спор за пореден път привлича вниманието към това как военачалници и влиятелни фигури в цял Афганистан действат с чувство за безнаказаност и осуетяват усилията на Запада за възстановяване на мира и след конфликт, продължил десетилетия.

Достум, който е бил обект на остри критики заради бруталността му и приписвани му военни престъпления, се присъедини към правителството на националното единство през 2014 г. в опит на президента Ашраф Гани да си осигури подкрепата на етническите узбеки в страната.

Източник: БГНЕС