Продукцията спечели две престижни награди на филмовия фестивал
Новият филм на Драган Белогърлич „Пазителите на формулата“ спечели две престижни награди на филмовия фестивал в Локарно. Вчера Белогърлич беше удостоен с приза Variety за най-добър филм в селекцията на Piazza Grande, както и с наградата Green Leopard, която се присъжда на филми със запомнящо се послание.

Филмът „Пазителите на формулата“, чиято световна премиера се състоя в Локарно, е единственият, спечелил две награди от фестивала. Това е и първата регионална лента, показана в селекцията Piazza Grande.

Филмът, който говори за човечност и съпричастност и разказва истинската история на скрития с десетилетия инцидент във Винчa през 1958 г., остави силно впечатление у експертното жури на фестивала, както и у критиците на престижното списание Variety.

Locarno film fest
PROMO

С две награди от Локарно, следващата седмица екипът на „Пазителите на формулата“ ще се представи пред многобройна публика на регионалната премиера в рамките на основната програма на 29-ия филмов фестивал в Сараево.

Уникалната история, базирана на романа на професор Горан Милашинович, е написана от Вук Ръшумович, заедно с Огнен Свиличич и Драган Белогърлич. Авторският екип на филма, воден от Белогърлич като режисьор, включва оператора Иван Костич, монтажиста Милена Предич, сценографите Йелена Сопич и Йована Цветкович, художника по костюмите Марина Вукасович Меденица и композитора Александър Ранджелович. Изпълнителен продуцент на проекта е Горан Белогърлич.

Зад оригиналния проект стоят продуцентските къщи Cobra Film и United Media, подкрепен още от Euroimages, Creative Europe Media, Министерството на културата на Република Сърбия, както и от филмовите центове на Сърбия, Черна гора, Словения и Северна Македония. Филмът се разпространява от компанията Art Vista.