Абас обмисля да уволни коалиционното правителство
Абас обмисля да уволни коалиционното правителство / netinfo

Палестинският президент Махмуд Абах обмисля сериозно възможността да прекрати мандата да палестинското правителство на националното единство. Това предаде Франс прес, като се позовава на палестински представители, пожелали да останат анонимни.

Има вероятност Абас да направи съобщение до края на деня, твърдят палестинските представители. Според тях подобно решение може да бъде взето на специалното общо заседание на изпълнителното бюро на Организацията за освобождение на Палестина и на изпълнителното бюро на Хамас, което Абас свика тази сутрин в Рамала, на Западния бряг.

Според съветника на Абас Набил Амр на днешното заседание действително ще бъде определена позиция за правителството на националното единство и за сътрудничеството с Хамас.

Правителството на националното единство беше съставено от Фатах и Хамас през март тази година.

Палестинският президент е наредил на президентската гвардия в град Газа да атакува бойци на Хамас, опитващи се да превземат президентския комплекс в града, включващ къщата на Абас и офисите му, предаде Асошиейтед прес. Досега президентските гвардейци имаха право само да се защитават.

Хамас обяви, че е превзела в град Газа централата на палестинската Служба за превантивна сигурност, предаде Ройтерс. Новината беше съобщена по радиостанция на Хамас, но Фатах отрече твърденията.

В новата вълна на насилие между бойци Фатах и Хамас за една седмица в Ивицата Газа загинаха 80 души, припомня Франс прес.