Карлес Пучдемон
Карлес Пучдемон / БГНЕС, архив
Гаранцията от 75 000 евро за бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон е внесена и той може да напусне незабавно ареста в Германия, в който се намираше от 25 март, предадоха световните агенции.
 
25 март: Арестуваха Пучдемон на германско-датската граница

Пучдемон бе задържан в Германия по европейска заповед за арест, издадена от Испания, която го обвинява в бунт и злоупотреби с обществени средства във връзка с организирането на неразрешения референдум за независимост на Каталуния.

Гаранцията от 75 000 евро бе получена от прокуратурата в Шлезвиг-Холщайн. Пучдемон бе в затвора в град Ноймюнстер, намиращ се в тази провинция.
 

Германски съд: Пучдемон да бъде освободен под съдебен надзор

Вчера германски съд постанови, че бившият каталунски лидер може да бъде освободен срещу гаранция, под съдебен надзор при определени условия. Съдът каза, че смята, че евентуална екстрадиция на Пучдемон в Испания може да се осъществи само с мотив злоупотреба с държавни средства, а не бунт, както настоява Мадрид, припомня Франс прес.

Карлес Пучдемон
БГНЕС

От пресофиса на Пучдемон казаха, че той ще даде пресконференция по-късно в петък в кметството на Ноймюнстер, предаде ДПА.
 
50 000 души протестираха в Барселона след ареста на Пучдемон (ВИДЕО)

По-рано днес Пучдемон призова в Туитър последователите си да не се предават никога. "Ние трябва да гледаме към бъдещето с надежда и оптимизъм, защото имаме право, правото да не допуснем да ни откраднат нашето бъдеще. Ние трябва отстояваме нашата позиция и никога да не се предаваме", написа Пучдемон.
БТА