Карлес Пучдемон
Карлес Пучдемон / БГНЕС
Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който е издирван от испанската полиция по обвинения в подстрекателство към бунт, е бил задържан днес от германската полиция, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.
 
Сблъсъци между демонстранти и полиция в Барселона (СНИМКИ)

Пучдемон е бил задържан при пресичането на германско-датската граница на път от Финландия към Белгия, съобщи адвокатът му Жауме Алонсо Куевиляс.
 
Пучдемон е отведен в затвор в северногерманския град Ноймюнстер, след като бе задържан въз основа на европейска заповед за арест при влизането му на германска територия от Дания, информира Асошиейтед прес. Снимки на агенция ДПА показаха микробус със затъмнени стъкла, с който се предполага, че Пучдемон е пристигнал в затвора в неделя следобед.

Полицията във Финландия ще арестува Пучдемон... ако го открие

Германски съд вероятно до понеделник ще реши дали Пучдемон да остане в ареста до решението по искането за екстрадицията му, заяви Ралф Дьопер, заместник-прокурор на провинцията в Шлезвиг, който е на 60 км от Ноймюнстер.

Испания потвърди, че нейните разузнавателни и полицейски служби са работили съвместно с германската полиция за организирането на задържането на бившия каталунски лидер. Представител на испанската полиция, пожелал анонимност, заяви пред Асошиейтед прес, че испанският Национален център за разузнаване и полицейски агенти от неговия отдел за международно сътрудничество са помогнали на германската полиция да арестува Пучдемон.

Депутатският имунитет не би пречил за ареста на Пучдемон, ако се върне в Испания

В петък бе съобщено, че испанският върховен съд е издал международна заповед за арест на избягалия в Белгия Пучдемон и редица негови сподвижници, които също се укриват от правосъдието. Преди това съдът потвърди обвиненията срещу заподозрените по така наречения "сепаратистки процес". Пучдемон и други регионални политици са обвинени в подстрекателство към бунт. Общо съдът издаде шест заповеди за арест.
 
Испанският Конституционен съд попречи на Пучдемон да се върне на власт

Пучдемон избяга в Белгия в края на октомври. На територията на Испания е в сила заповед за задържането му. Преди това испанският върховен съд отново беше издал международна заповед за арест на бившия регионален премиер на Каталуния, но впоследствие я оттегли, за да изчака дали ще бъдат потвърдени обвиненията. През последните няколко дни Пучдемон бе във Финландия, където присъства на заседание на парламента и изнесе беседа в Хелзинкския университет.
БТА