Около 50 000 души излязоха на протест по улиците на Барселона снощи след ареста вчера на бившия каталунски сепаратистки лидер Карлес Пучдемон в Германия, предаде ДПА.
 
Полицията даде предупредителни изстрели във въздуха и използва палки срещу протестиращите, които замеряха полицаите с бутилки, яйца, метални предмети и отпадъци. Протестно шествие премина от сградата на представителството на Европейската комисия до германското консулство.
 
Арестуваха Пучдемон на германско-датската граница

Ранени бяха над 50 души, включително осем полицаи, четирима души бяха арестувани. Протести имаше и в други градове.
 

Председателят на каталунския парламент Роже Торент призова за "широк социален и демократичен фронт в защита на правата и свободите" в Каталуния след задържането на Пучдемон в Германия по силата на заповед за арест, издадена от испанските власти. Торент каза, че "испанското правителство атакува демокрацията в сърцето и използва Каталуния като лаборатория за преследване на дисиденти навсякъде другаде".
 
Сблъсъци между демонстранти и полиция в Барселона (СНИМКИ)
 

Каталуния и Испания преживяват най-мрачните си моменти, откакто демокрацията бе възстановена преди четири десетилетия, продължи председателят на каталунския парламент, цитиран от АП.
БТА