/ БГНЕС
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган представи прототипи на произведен в страната електромобил, за който се надява, че ще излезе на пътя до три години.

БГНЕС

"Днес сме свидетели заедно на исторически ден, когато 60-годишна мечта на Турция се сбъдва", каза Ердоган на церемония в провинция Кочаели в северозападна Турция.

Пускат първия турски автомобил, Ердоган ще го тества

Турция има значителен сектор за производство на автомобили, но предимно дъщерни дружества или партньори на международни автомобилни производители. "Турция се превърна в страна, която е не само пазар на нови технологии, но и страна, която ги развива, произвежда и изнася по света", каза Ердоган.

БГНЕС

Два модела бяха показани в четвъртък, но пет са планирани с автономия от 500 километра пробег при пълно зареждане. Очаква се производството да започне през 2022 г. от консорциум от пет турски индустриални фирми, наречен TOGG. Показаните два автомобила са SUV и седан.

БГНЕС

Очаква се изцяло електрическият SUV да има две конфигурации на двигателя: 200 конски сили или 400 конски сили, съобщи главният изпълнителен директор на TOGG Гюркан Каракаш по време на презентация в Кочаели.

БГНЕС

Версията с по-високия капацитет на движение ще набира от 0 до 100 км/ч за 4,8 секунди. Превозното средство ще има пробег до 500 километра и произведената в Турция литиево-йонна батерия ще се зарежда до 80% за по-малко от 30 минути.

БГНЕС

Очаква се около 175 000 превозни средства да слизат от производствената линия годишно във фабрика, която да бъде построена южно от Истанбул в град Бурса.

БГНЕС

БГНЕС