59% от французите определят политиката на Саркози като неуспешна
59% от французите определят политиката на Саркози като неуспешна / снимкa: БГНЕС

Близо една година след избирането на Никола Саркози за президент на Франция, шест от всеки десет французи смятат политиката му за по-скоро неуспешна. Това показват резултатите от проучване на общественото мнение, публикувани във вестник "Либерасион".

59 процента от участниците в анкетата, извършена от института "Вайъвойс" определят първата година от петгодишния мандат на Саркози като по-скоро неуспешна. За по-скоро успешна я смятат едва 20 процента от французите, при това съвсем малко мнозинство - 52 процента, от привържениците на управляващата партия Съюз за народно движение (СНД). Повече от половината анкетирани имат негативно мнение за всеки аспект от управлението и личността на Саркози, за който са били питани. 55 процента не одобряват политическата ориентация на държавния глава, 51 процента - начина, по който ръководи собствената си партия, 54 процента - стила му, а цели 67 процента - неговия медиен образ и постигнатите от президента резултати.

Според друго проучване, публикувано вчера във вестник "Журнал дю диманш", огромното мнозинство от французите – 79 процента, смятат, че първата година от президентското управление на Саркози не е довела до никакво, или до слабо подобрение на ситуацията във Франция. На обратното мнение са само 21 процента от участниците в допитването, проведено от института "Ифоп", като едва 4 процента смятат, че държавният глава е подобрил положението.