/ БГНЕС архив
Пострадалите от аварията на АЕЦ в Чернобил и участниците в ликвидирането на последиците от трагедията настояват властите в Украйна да им осигурят адекватна социална защита. Това заяви пред ТАСС днес, когато се навършват 31 години от чернобилската катастрофа, Владимир Войтов - председател на украинското обществено сдружение на инвалиди "Съюз Чернобил в Украйна" (СЧУ), предаде агенцията.

БГНЕС

"В течение на две години приканвахме държавното ръководство да вникне в нашите проблеми, но така и не бяхме чути", каза Войтов.

Повишена радиация в Европа

Повечето инвалиди и т. нар. ликвидатори, обеззаразявали района, страдат от тежки заболявания, "но не могат да дочакат конкретни стъпки за засилване на социалната защита", а новоприетите законодателни мерки "имат само ритуален характер", посочи той. В тази връзка пострадалите от чернобилската трагедия отправят молба за среща с държавния глава на Украйна Петро Порошенко.

БГНЕС

Аварията в Чернобилската АЕЦ през нощта срещу 26 април 1986 г. се превърна в най-тежката катастрофа в историята на атомната енергетика. Радиоактивното замърсяване обхвана над 200 000 квадратни километра, най-вече в Украйна, Беларус и Русия.

Монтираха новия щит над саркофага върху избухналия реактор в Чернобил

Самоотверженият труд на "ликвидаторите" от целия Съветски съюз даде възможност още през ноември 1986 г. обектът да бъде покрит с първия бетонен саркофаг, който задържа най-малко 95 на сто от горивото в разрушения реактор, а освен това - близо 70 000 тона радиоактивни метали, бетон, стъклообразна маса и десетки тонове радиоактивен прах.
По данни на украинското социално министерство държавата осигурява социална подкрепа почти за 1 938 000 пострадали от катастрофата, сред които 207 600 участници в ликвидирането на последиците.

От 2015 г. в Украйна е в сила закон, орязал привилегиите на около 1 милион чернобилци - и "ликвидатори", и евакуирани от зоната около АЕЦ. Те вече нямат право на лечение в санаториуми и курорти, нито на безплатно пътуване в градския и крайградския транспорт.

Путин: Чернобил стана сериозен урок за цялото човечество

Русия си взе възможно най-сурови поуки от катастрофата в Чернобилската АЕЦ. Това осигури на руската държавна корпорация "Росатом" възможността да стане износител на най-безопасни технологии в атомната енергетика, увери днес ресорният вицепремиер на федерацията Дмитрий Рогозин, цитиран от ТАСС.
БТА