250 000 евро обезщетение за залята с киселина българка
250 000 евро обезщетение за залята с киселина българка / снимка: БГНЕС, архив

Гръцки съд постанови, че нападението с киселина срещу българката Костадина Кунева отчасти се дължи на проявена небрежност от страна компанията, в която е работила.

Така съдът разпореди да й бъдат изплатени 250 000 евро обезщетение, съобщава "Грийк рипортър".

Кунева пострада сериозно през 2008 г., когато нападатели заляха лицето й с киселина, припомня БГНЕС.

Тогава съдът реши, че това е трудова злополука и трябва да й бъде изплатено обезщетение.

При окончателно решение обаче й бяха присъдени само 80 000 евро. Съдът обвини компанията, в която тя е работела като чистачка - ИКОМЕТ, че не й е осигурила достатъчно защита.

Според адвокатката на Кунева - Ставрула Волтеа, която заведе граждански иск, съдът мотивира решението си с факта, че жената е била залята със сярна киселина след като си тръгнала от работа.

Тя настойчиво е молила своите работодатели да сменят нощната й смяна с дневна и да я преместят да работи на гара по-близо до дома й.

Кунева бе главен секретар на Профсъюза на чистачките и преди покушението бе в постоянен конфликт с фирмите-работодатели като изискваше от тях да осигуряват чистачките и да признаят професията им за вредна за здравето.

По времето преди атаката е получавала редовно заплахи по телефона. Никой не е арестуван за нападението срещу нея, при което тя загуби едното си око и възможността да говори.