2 милиона мюсюлмани се стичат в Мека за годишното поклонение
2 милиона мюсюлмани се стичат в Мека за годишното поклонение / снимка: БГНЕС

Около два милиона мюсюлмански поклонници започнаха да се събират в Мина, близо до свещения град Мека, за началото на годишното поклонение "хадж", съобщи Франс прес.

Според саудитските власти сред поклонниците засега няма регистриран случай на зараза с коронавирус БИРС (Близкоизточен респираторен синдром), отнел живота на 60 души по света, 51 от тях - в Саудитска Арабия, посочва БТА.

Мина е тясна долина, превърната в палатков лагер с 45 000 бели палатки, направени от огнеупорни материали. Поклонниците стигат до нея с коли и автобуси, с влак или пеш. На тяхно разположение са предоставени 20 000 автобуса, за да изминат 10-километровото разстояние от Мека до Мина през множеството тунели, прокопани в планините.

Следвайки традицията мъжете са облечени в бели дрехи от две части, които не са шити, а жените са с покривала, които откриват само лицето и ръцете.

В долината Мина те ще се молят и ще отпочинат преди да се съберат в понеделник на планината Арафат, на 6 км от Мина, за да се отдадат на целодневна молитва. Пуснат неотдавна в експлоатация електрически влак ще превози около 400 000 поклонници, участващи в най-голямото религиозно стълпотворение в света.

Властите са разположили над 100 000 войници и полицаи, за да гарантират сигурността на поклонниците. Пак в името на сигурността в и край Мека са монтирани към 42 000 камери за видеонаблюдение, като някои от тях могат да снимат в радиус от 60 км.

Рияд предупреди събитието да не се използва за политически цели и че всякакви политически прояви са забранени. Властите държат на поклонението да няма никакви прояви, свързани с регионалните политически конфликти и напрежение, след като антиамерикански и антиизраелски демонстрации на ирански поклонници през 1987 г. бяха овладени с цената на 402 жертви, припомня АФП.

Именно заради иранските демонстрации, през 1988 г. бяха въведени квоти, разрешаващи по 1000 поклонници от страна на един милиона души от населението й, за да може да се контролира огромният човешки поток.

Тази година Рияд наложи ограничение от 20 процента за броя на поклонниците от чужбина и от 50 процента за тези от Саудитска Арабия заради риска от епидемия от БИРС и поради строителните работи по разширяването на светите места. Саудитска Арабия е осигурила също внушителен капацитет за медицинска помощ и гражданска защита, за да могат поклонниците, 1,4 милиона от които идват от чужбина, да изпълнят спокойно и при най-добри условия ритуалите си. Чуждестранните поклонници тази година са по-малко, отколкото миналата, когато броят им достигна 1,75 милиона.