/ iStock/Getty Images
Повече от 100 лидери, представляващи територии с 85% от световните гори, ще се ангажират да спрат обезлесяването до 2030 г. в "значителна крачка" по пътя за справяне с климатичните промени.

Държави, сред които Бразилия, Русия, Канада, Колумбия, Индонезия и Демократична република Конго, ще подпишат съвместно споразумение за това днес на срещата COP26.

Съгласно споразумението 12 държави се ангажират да предоставят 12 милиарда долара в периода между 2021 и 2025 година, за да подпомогнат развиващите се страни, включително за възстановяване на земите и справяне с горските пожари. Още милиард и 700 милиона долара ще отидат за поддръжка на коренното население за запазване на горите и засилване на правата им в горските райони.

Обявявайки „забележителното споразумение“ на COP26, премиерът Борис Джонсън ще обяви: „Тези страхотни, изпълнени с живот екосистеми, са белите дробове на нашата планета и са от съществено значение за нашето оцеляване. С днешните безпрецедентни обещания ще имаме шанс да сложим край на дългата история на човечеството като завоевател на природата и вместо това да станем неин пазител".

Горите играят съществена роля в борбата с климатичните промени, като абсорбират огромни количества въглероден диоксид от въздуха и осигуряват храна, работни места и домове.

Активисти и защитници на околната среда, обаче, коментират, че светът губи горите си със зашеметяваща скорост - на всеки две секунди изчезва гора с площ като футболно игрище заради селско стопанство, урбанизация, горски пожари и горско стопанство. Според една от инициативите, която следи обезлесяването, през миналата година светът е загубил 258 хиляди квадратни километра гора, което е повече от цялата територия на Великобритания.

Изпълнителните директори на повече от 30 финансови институции също ще обещаят да спрат да инвестират в дейности, свързани с обезлесяването.

Последното подобно обещание, Декларация за горите, подписана през 2014 г., обеща да намали наполовина обезлесяването на тропическите гори и да възстанови поне 150 милиона хектара гора до 2020 г. Въпреки мащабната реклама при подписването й, нито една от целите в декларацията не са изпълнени.

Отгоре на всичко оттогава насам унищожението на първични тропически гори като цяло се е увеличило, сочи доклад за напредъка по Декларацията, публикуван през октомври.

България също е сред страните, които ще подпишат днешното споразумение за спиране на обезлесяването.
БГНЕС