За 100 годишнината Славия ще сложи паметна плоча до Руски паметник
За 100 годишнината Славия ще сложи паметна плоча до Руски паметник / БГНЕС

Поредната хубава инициатива на „белият” клуб и привържениците му, свързана със 100 годишнината от създаването на Славия ще се проведе в събота от 13 часа в близост до „Руски паметник”.

Инициативният комитет за честване на вековния юбилей ще открие паметна плоча, която да показва къде е основан белия клуб преди един век.

Знае се, че от 40 учредители на клуба, 15 са подписали първия, учредителен протокол, в който пише,че „ ..На 10 април 1913 година в 14 часа на полето до Руски паметник основахме Славия...”. Не е упоменато точното място и това кара инициативният комитет да поиска първоначално паметната плоча да бъде сложена на сградата на МВР болница, където на времето е било първото футболно игрище на „белите”, на някогашните стари еврейски гробища. От ръководството на болницата не са се съгласили с тази идея.

Имало е вариант паметната плоча да бъде сложена и на самият Руски паметник, но той е под руска юрисдикция и е въпрос на тежки дипломатически действия.

В крайна сметка плочата ще бъде открита на сградата на сегашната сграда на банка до хотел Родина, на мястото на бившата поща. Така вече славистите ще имат място, където да отбелязват годишнината от основаването им. До сега това отбелязване ставаше в близост до стадиона на паметника на Бальо Благоев, един от основателите на Славия.

В събота в 13 часа в присъствието на президента Венци Стефанов, на много ветерани на клуба, на фенове и гости ще бъде открита паметната плоча, на която ще има текст и юбилеен знак.