Чужденците в Черноморец вече говорят на български
Чужденците в Черноморец вече говорят на български / Пресслужба Черноморец
Само седмица престой в отбора на Черноморец Бургас бе достатъчен на новите попълнения, за да научат основни думи и фрази на български, с които да се разбират със съотборниците си. На последните тренировки миналата седмица Алекси Желязков, който владее отлично английски след дългогодишния си престой в Малта и Диян Петков, състезавал се в Португалия, с изненада установиха, че не е необходимо да превеждат на играчите на родния им език упражненията, които предстои да изпълнят. Оказа се, че и четиримата (трима португалци - Луиш, Нелсон и Марсио и Седерик, койтоима немски паспорт) вече са набрали запас от по 40-50 думи, както и са научили устойчиви изрази, които използват умело, както в общуването, така и при осмислянето на задачите по време на тренировка.

Най-добре от четиримата засега се справя Луиш Пинто, който всекидневно опитва да научи поне по десетина нови думи от най-необходимите във всекидневното общуване. Седерик Ммбала също опитва да се разбира на български език. Двамата, които делят и една стая са и доста музикални. Те вече пригласят на българските песни, които Димитър Димитров предпочита да звучат в клубния автобус.

Най-пресният пример е от новия диск с незабравими мелодии от български всекидневник, от който двамата безпогрешно пеят песента на Петко Петков и „Трамвай №5”, както и тази на Силвия Кацарова „Големият кораб минава”.