Благотворителен Тъч Ръгби турнир помага на децата със Синдром на Даун
Благотворителен Тъч Ръгби турнир помага на децата със Синдром на Даун / downsyndromebg.com

Играй за 21 е новата кампания на Сдружението на родителите на деца със Синдром на Даун. Кампанията започва с 10-я Благотворителен Тъч Ръгби Турнир, който събира играчи и фенове на спорта в подкрепа на инициативата за набиране на средства за издаване за първи път на български език на книга- ръководство за родители в отглеждането на бебе със Синдром на Даум. Изданието съдържа изключително интересна информация, която освен в подкрепа на родителите е и чудесно ръководство за работата на терапевтите.

„Всяка година турнирът се играе за някаква благотворителна кауза и тази година ние сме много щастливи, защото тази година каузата, която избраха е нашата. Всички, които се включат ще могат да дарят средства за издаването на български език на една много полезна за родителите книги”, сподели пред Гонг Тони Маринова, координатор връзки с обществеността на Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун.

Информация за кампанията може да откриете на сайта на сдружението www.downsyndromebg.com.

„Всеки, които би искал да дойде в неделя на терена на Националната спортна академия в София и се включи в един от отборите, началната сума за участие е 10 лева. Няма проблем, ако имате неясноти с ръгбито, защото става дума за тъч ръгби, което е безконтактна версия на ръгбито. Турнирът е отворен за всеки, който има желание да се включи. Участниците ще получат по един великолепен тишърт. Записването е от 12.30 часа в неделя, като началото на мачовете е в 14.00 часа. Досега имаме 6 отбора по 10 играча, но ако има повече желаещи, ще се сформират и повече отбори”, разказа още Тони Маринова.

Синдромът на Даун се дължи на една допълнителна хромозома в 21-ата хромозомна двойка. Хората с този синдром имат в кариотипа си 47 хромозоми вместо 46, както всички останали. Най-важното нещо, което трябва да се знае за хората със Синдрома на Даун е, че те са по-скоро подобни на останалите, отколкото различни от тях.