БФС обвини феновете на ЦСКА за погрома срещу сградата на съюза
БФС обвини феновете на ЦСКА за погрома срещу сградата на съюза / netinfo

Българския футболен съюзосъди остро в специална декларация вандалския акт срещу сградата на съюза. Ръководството на централата ни е убедено, че престъпният акт е дело на ултраси на ЦСКА.

Ето и пълният текст на съобщението:

И З Я В Л Е Н И Е

на Българския футболен съюз

по повод вандалския акт срещу сградата на съюза


В нощта на 6 срещу 7 юни (според полицията около 3.00 ч) е направен опит за погром срещу сградата на Българския футболен съюз на улица “Цар Иван Асен” 26 в София. Неизвестни лица са атакували фасадата на сградата с твърди предмети и запалителни вещества. Нанесени са материални щети, предизвикан е и пожар в намиращото се в съседство частно тапицерско ателие. Поради часа на вандалския акт и по случайност няма човешки жертви, няма ранени и от охраната на сградата, която е имала наряд по това време.

Ръководството на Българският футболен съюз категорично осъжда нападението над сградата и определено квалифицира случилото се като акт на отмъщение спрямо БФС в отговор на нашата принципна позиция, изразена към решението за недопускане на отбора на ПФК ЦСКА до участие в европейските турнири тази година. Убедени сме, че манипулирането чрез медиите на общественото мнение от заинтересовани личности и среди у нас с явното намерение да вменят собственото си безсилие, бездействие и некомпетентност като вина на БФС по случая с лиценза на ЦСКА, водят до търсене на причините за случилото се в съвсем грешна посока и пораждат желание за мъст и насилие срещу БФС, като единствената футболна организация в България с ръководни правомощия, призната от УЕФА и ФИФА.

Силно се надяваме компетентните органи у нас да проведат обективно и бързо разследване на вандалския акт, да открият извършителите и да ги предадат на прокуратурата и съдебните власти.

Българският футболен съюз най-отговорно заявява, че по случая с ЦСКА в действията си, се е придържал изцяло към Директивите на УЕФА и с нито една своя постъпка не е допринесъл за лишаването на българския шампион от лиценз за европейските турнири.

С настоящето изявление официално се обръщаме към действащото ръководство на ПФК ЦСКА АД да разреши (поради доверителния характер на документацията) обществеността у нас да бъде запозната с цялата процедура за лицензирането на клуба и публично да бъдат обявени кореспонденцията между Лицензионната комисия при БФС и ЦСКА и предоставените документи по срокове от ЦСКА по всички лицензионни критерии и изисквания на УЕФА.

7 юни 2008
Пресслужба на БФС