/ iStock
Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение пред Софийски градски съд (СГС) срещу Румен Тонев за смъртта на психолога Иван Владимиров - Нав. Това съобщиха от прокуратурата.

Убиха известния психолог Иван Владимиров - Нав, задържан е бивш полицай

Съгласно обвинителния акт обвиняемият той живеел заедно със своята майка в апартамент в жилищна сграда в гр. София на ул. „Черковна“. В друг апартамент в същата сграда живеели жертвата и неговата майка. Апартаментът, обитаван от Владимиров, се намирал непосредствено над апартамента, обитаван от обвиняемия.

Двамата не били в добри междусъседски отношения. Между тях имало чести противоречия, главно породени от претендирани от обвиняемия нарушения на тишината през следобедните часове и нощем.

На 8 февруари вечерта Владимиров отишъл до дома на съседа си.

Поводът бил установено от него зацапване с черна субстанция, наподобяваща машинно масло, по входната врата на дома му, като това не се случвало за първи път и Владимиров подозирал, че отговорен за зацапването е Тонев.

Двамата провели кратък разговор, който прераснал в словесен конфликт, в хода на който обвиняемият Тонев решил умишлено до умъртви Владимиров.

Той взел от дома си законно притежавания си пистолет, който бил зареден, насочил го към главата на Владимиров, който се намирал на етажната площадка пред апартамента на обвиняемия, и произвел един изстрел към него. 

Така обвиняемият причинил на Владимиров огнестрелно нараняване на главата с увреждания, несъвместими с живота, в следствие на което пострадалият паднал на етажната площадката пред апартамента и починал на място.

Обвиняемият издърпал тялото му по посока една от входните врати на жилищната сграда, която водела към вътрешния двор и го оставил в пространството между посочената врата и вратата към избените помещения, на която подпрял главата на жертвата, след което се прибрал в дома си.

Шумът от изстрела бил възприет от свидетели, които излезли от домовете си и слезли по стълбите. Двама от тях забелязали кръв по етажната площадка пред апартамента на обвиняемия и продължили към входната врата, водеща към вътрешния двор, където открили тялото на Владимиров.

След подадения сигнал на тел. 112, на място били изпратени полицейски служители от 05 РУ – СДВР и екип на Центъра за спешна медицинска помощ, които констатирали смъртта на И. И.

Разследването по случая е проведено от СДВР под ръководството и надзора на СГП.

Обвиняемият е с мярка за неотклонение „задържане под стража“, взета от СГС по искане на СГП.

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото.