/ Президентство
"България и Гърция се превърнаха в стратегическа ос на стабилност на Балканите и пример за добро сътрудничество, което създава отлична основа за работа на бизнеса". Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с гръцкия бизнес съвет в София.

Държавният глава  смята, че възможността за присъединяването на България към Шенген още тази година ще бъде сериозен стимул за насърчаването и на търговския обмен, и на туризма.

"С влизането и на Румъния в Шенген, гръцките пристанища ще имат директен излаз към Източна и Централна Европа и това трябва да бъде обща цел", отбеляза Румен Радев. 

Оказва се, че стокообменът между България и Гърция е 7 милиарда евро годишно.

"Свързаността между двете държави е основен фактор за повишаване на ефективността на бизнеса и за справяне с последиците от кризите в нашия регион. Енергийната криза, пандемията от COVID-19 и продължаващата война в Украйна преосмислиха понятията добросъседство, сътрудничество, взаимопомощ и солидарност", подчерта президентът. 

Държавният глава подчерта, че в моменти на криза съседите и партньорите са най-важни и изрази признателност за протегнатата ръка от южната ни съседка, с чиято подкрепа България си осигури необходимите количества природен газ в труден момент.

"Въвеждането в експлоатация на интерконектора през октомври м.г., възобновяването на проекта за нефтопровод по линията Александруполис-Бургас, както и партньорството за повишаване на сигурността на газовите доставки, са важни компоненти за гарантирането на реална енергийна диверсификация", посочи още пред представителите на бизнеса Румен Радев.