Избирателната активност в Област Благоевград към 16 часа е с два процента и половина по-ниска в сравнение с изборите за Народно събрание, които се проведоха на 11 юли, каза на брифинг говорителят на Районната избирателна комисия /РИК/ Радослав Митрев.

До 16 часа далите своя глас във вота за парламент избиратели на територията на областта са 77 620 от близо 316 600 имащи право на глас, което прави 24.52 процента избирателна активност. Активността за избор на президент и вицепрезидент е 24.51 процента. Най-висока активност е отчетена в Община Белица, където 42.6 на сто от избирателите са гласували в изборите за президент и вицепрезидент и за Народно събрание.

В три от секциите на територията на областта се е наложило да се преустанови машинния вот и да се премине към гласуване с хартиени бюлетини. Случаите са от якорудското село Аврамово, петричкото село Тополница и от една от секциите в Благоевград. В други три секции в общините Белица, Разлог и Сандански, също има машини, които не са сработили, но в тези секции е предвидено гласуване с по две устройства, поради което изборният процес е продължил само на едно, посочи Радослав Митрев. В рамките на изборния ден шест от общо 572 машини са дали дефект, това е по-малко от един процент от общия им брой, посочи Митрев.

До 16 часа в РИК - Благоевград са постъпили двадесет жалби и сигнали във връзка с изборни нарушения. Част от тях са препратени по компетентност към съответната прокуратура, съобщи заместник-председателят на РИК - Благоевград Йордан Симонски. Сред получените в комисията сигнали са за търговия с гласове, агитация в изборния ден, както и сигнали за допускане в изборните секции и до машините на гласоподаватели с придружител, без основание за това.
БТА