При засилени мерки за сигурност в Русе пристигнаха бюлетините и изборните книжа за предстоящия на 14 ноември вот 2 в 1, съобщиха от Областна администрация.

Областна администрация-Русе

Общо 418 000 бюлетини бяха доставени в Областната администрация, където ще останат под денонощна полицейска охрана докато бъдат разпределени сред осемте общини в региона.

Областна администрация-Русе

Създадена е организация това да се случи в най-кратки срокове, като в следващите дни процесът би трябвало да е приключил. Камионът, с който бяха докарани бюлетините и останалите необходими материали, беше разпломбиран в присъствието на заместник областния управители Синан Хебибов, главния серектар на администрацията Симеон Иванов, а също и членовете на Районната избирателна комисия с председател Милена Хинкова. Припомняме, че изборите тази неделя ще се проведат изцяло машинно в секциите с над 300 избиратели.

ЦИК: 753 изборни секции ще бъдат разкрити извън страната

В 48 от секциите в областта се предвижда да има и по две машини. Хартиените бюлетини ще се използват в секциите с под 300 души, а в останалите само при възникване на проблем с електронните устройства.

Областна администрация-Русе

В подвижните секции, както и в тези за избиратели поставени под задължителна карантина или изолация, ако има такива, ще се гласува с хартиени бюлетини. Дори в самия изборен ден, поставените под карантина ще могат да подават заявление за гласуване.

Областна администрация-Русе

Припомняме, че минимум седем души трябва да подадат такива заявления, за да бъде разкрита подвижна ковид-секция. 209 000 от бюлетините са предвидени за редовните избори за президент и вицепрезидент, а другите 209 000 са за извънредните избори за народно събрание.

Прокуратурата посочи колко са нарушенията на изборния процес до момента

Те подсигуряват вота на 100% във всички секции, където ще се гласува машинно и на 110% в останалите. Самите машини се очаква да бъдат докарани в Русе в събота. Идеята е те да бъдат доставени в секционните избирателни комисии в следобедните часове заедно с другите материали. Председателите на комисиите следва сутринта в деня за размисъл да получат първо книжата.

Областна администрация-Русе

Председателят на РИК Милена Хинкова информира още, че продължава обработката на избирателните списъците. Неизползваните хартиени бюлетини най-вероятно ще бъдат предоставени за унищожаване след изборите.

Общият брой на секциите за региона е 330, като най-вероятно през следващите дни ще бъдат разкрити и допълнителни. На този етап няма проблем с попълването на членове в секционните избирателни комисии, като дори има резервни членове и за ковид-секциите.

ЦИК реши как ще се гласува в болници, социални домове, затвори и плавателни съдве

Жалбите в РИК са свързани предимно с надлепване на плакати или унищожаване на чужди. Има и две жалби за липса на задължителния текст на банери, гласящ, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

Областна администрация-Русе

Този път членовете на секционните избирателни комисии от община Русе ще могат да подават данните за откриването, закриването на изборния ден, както и за избирателната активност онлайн за разлика отпреди, когато това можеше да стане само по телефон. Системата е иновационна и е разработена от информатиците на РИК.