Грипът, познат в миналото и като испанска болест, е остро инфекциозно заболяване, причинено от инфлуенца вирус тип А и В. Обичайният сезонен грип засяга около 1 милиард души годишно, включително 3-5 милиона случая на тежко боледуване.

Характеризира се със силно изразен токсоинфекциозен синдром. Може да протече от леко до тежко, като понякога може да завърши летално. Някои хора (възрастни, малки деца и хора с определени здравословни проблеми) са изложени на висок риск от сериозни усложнения.

Сезонът на грипа се завръща, напомняйки ни за важността да бъдем подготвени да се изправим срещу това широко разпространено предизвикателство за здравето ни. Ежегодно грипът засяга милиони по целия свят, нарушавайки ежедневието им и създавайки значителни рискове.

Важно е да се въоръжим подходящо в борбата с този сезонен противник. Всеобхватният подход, включващ използването на укрепващи имунната система медикаменти като STAMATIN, може да осигури спокойствие и сигурност.

Грипът се разпространява от човек на човек

грип

Грипът е една от най-заразните инфекции, чийто причинител лесно се разпространява от човек на човек и бързо достига размерите на епидемия. Циркулацията на грипни вируси има изявена есенно-зимна сезонност. Вирусът на грипа се разпространява
основно по въздушно-капков път от болен човек, който кашля, киха или говори. Капчици слюнка, съдържащи вируса, могат да попаднат в устата, носа или очите на хора, които са наблизо.

По-рядко човек може да се разболее чрез докосване на повърхност, върху която е останал грипен вирус, а след това на собствените си уста, нос или очи. Друг начин е директното предаване, когато ръката на здравия е имала контакт с болен.

Грипът може да е по-сериозен за някои хора

Повечето хора успяват да се възстановят от грип у дома, без да се нуждаят от медицинска помощ. Той обаче може да протече много по-сериозно при някои. Висок риск от развитие на усложнения, свързани с грипа, имат:

● Деца под 5 години
● Възрастни над 65 години
● Бременни жени
● Хора с хронични заболявания като астма, ХОББ, сърдечна недостатъчност, диабет, СПИН, бъбречни и чернодробни заболявания.

Как да предпазите себе си и околните по време на грипния сезон?

Помислете за поставяне на противогрипна ваксина. Имунизацията срещу грип се прилага всяка година преди или по време на грипния сезон. Имунитет се развива едва 1-2 седмици след ваксинацията и продължава най-малко 6 месеца.

Покривайте носа и устата си с кърпичка, когато кашляте и кихате. Изхвърлете кърпичката, след като я използвате. Носете защитна маска на места със струпване на много хора.

Мийте ръцете си често с вода и сапун. Ако нямате възможност в момента, използвайте дезинфектант за ръце. Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си. Избягвайте близък контакт с болни хора.

Хранете се разнообразно и пълноценно. Приемайте витамини, антиоксиданти и имуноукрепващи медикаменти като STAMATIN, които повишават защитните сили на организма и помагат при борбата с инфекции.

STAMATIN

Предотвратяването на разпространението на грипа е обществена отговорност. Оставането вкъщи, когато сте болни, избягването на близък контакт и носенето на маска на високорискови места помагат за защитата на най-уязвимите групи в нашето общество - възрастните хора, малките деца и хората с хронични заболявания.

Запознайте се със симптомите

Грипът се проявява с набор е от симптоми, които могат бързо да преминат от лек дискомфорт към тежко боледуване. Характерно е острото начало с внезапно покачване на температурата, маркиращо незабавната реакция на организма към вирусната инвазия. Често придружаващи треската са суха кашлица, възпалено гърло и хрема или запушен нос - симптоми, които създават усещане за общо неразположение.

Мускулните и ставни болки и главоболието добавят още едно ниво на дискомфорт, оставяйки човек да се чувства изтощен и отпаднал. В някои случаи симптомите могат да включват втрисане, изпотяване и дори стомашно-чревни смущения като гадене, повръщане и диария, въпреки че те се наблюдават по-често в детска възраст. Отличителният белег на грипа е не само наборът от симптоми, но и скоростта, с която те се развиват.

Какво да предприемете в случай на грип?

грип

Справянето с грипа изисква комплексен и проактивен подход. Разпознаването на признаците и предприемането на мерки може значително да повлияе на продължителността на възстановяване и да бъде от решаващо значение за предотвратяване на сериозните усложнения..

Почивка и хидратация. Първата стъпка в борбата с грипа включва достатъчно почивка, която да позволи на тялото да насочи енергията си към борбата с вируса. Хидратацията е също толкова важна. Пиенето на много течности помага за разреждането на мукуса, което улеснява прочистването му от дихателните пътища и поддържа гърлото влажно.

Потърсете медицинска помощ. Ако подозирате, че имате грип, особено ако сте изложени на висок риск от усложнения, е разумно да се консултирате с медицински специалист. Той може да даде препоръки за справяне със симптомите и да предпише антивирусни медикаменти при необходимост.

● Имуноукрепващи средства. STAMATIN е продукт, който подпомага организма в борбата с вирусни инфекции, като допълнително подсилва имунната система чрез своите натурални съставки с имуноукрепващо, антиоксидантно и антивирусно действие.

Управление на симптомите. Симптоматичните лекарства могат да облекчат симптоми като висока температура, болки, кашлица и запушен нос. Винаги ги използвайте според лекарските указания.

Пълноценна диета. Балансираното хранене поддържа имунната система функционална. Храни, богати на витамини C и D, цинк и антиоксиданти, могат да допринесат за по-добра имунна защита, помагайки на тялото да се бори по-ефективно с грипния вирус.

Спазване на добра хигиена. За да предотвратите разпространението на вируса сред другите, покривайте устата и носа си, при кашляне и кихане, мийте ръцете си често и избягвайте близък контакт с членове на семейството и приятели, особено тези, които са по-уязвими към тежки грипни усложнения.

Наблюдавайте симптомите си. Следете симптомите си. Ако се влошат или развиете затруднено дишане, болка или напрежение в гърдите, объркване и силна слабост, незабавно потърсете медицинска помощ. Това може да са признаци на сериозни грипни усложнения.

Ежегодните грипни епидемии са признати като един от първостепенните проблеми на съвременното здравеопазване. Справянето с предизвикателствата, пред които ни поставя грипа, изисква проактивен, информиран и комплексен подход. Разбирането на значението на ранното откриване и ползите от прилагането на превантивни мерки може значително да смекчи въздействието на грипа върху живота ни. Информирани и подготвени, хората могат да подобрят устойчивостта си срещу тази честа, но сериозна болест, осигурявайки по-бързото си възстановяване и връщане към ежедневните дейности, както и една по-безопасна среда за високорисковите групи от населението.

Често задавани въпроси:

Кои са първите признаци на грипа?

● Първите признаци често включват внезапна поява на висока температура, кашлица, възпалено гърло, мускулни болки, главоболие и умора. Някои хора могат да получат и втрисане и изпотяване.

Как мога да различа грип от настинка?

● Грипът обикновено се характеризира с по-тежки симптоми, настъпващи по-бързо. Настинките обикновено започват постепенно и са по-леки, предимно с хрема или запушен нос.

Колко дълго е заразен човек, болен от грип?

● Болните от грип са най-заразни през първите 3-4 дни след началото на заболяването. Те обаче могат да започнат да разпространяват вируса ден преди появата на симптомите и да останат заразни за около 7 дни.

С какво трябва да се храня, ако имам грип?

● Останете хидратирани, като приемате вода, билкови чайове и бульони. Яжте леки, питателни храни като плодове, зеленчуци и протеинови източници, за да подкрепите имунната си система.

Как да направя жилището си по-безопасно по време на грипния сезон?

● Редовно дезинфекцирайте повърхностите, особено тези, които често биват докосвани, като дръжки на врати, ключове за осветление и електронни устройства. Осигурете добра вентилация и обмислете използването на овлажнител за въздуха, който може да помогне за намаляване на разпространението на грипните вируси.