/ БГНЕС
Самуел Харис Алтман, по-известен като Сам Алтман се смята за една от водещите фигури в бума на изкуствения интелект. Той е сред създателите и главен изпълнителен директор на компанията OpenAI, която стои зад популярния чатбот ChatGPT.

Ето пет неща, които трябва да знаете за него:

enlightenedПодобно на Стив Джобс, Марк Зукърбърг и други технологични предприемачи от Силициевата долина, Сам Алтман напуска Станфордския университет на втората година от обучението си. Веднага след това създава Loopt, мобилна услуга за социални мрежи, набирайки над 30 милиона долара рисков капитал.

Коя е най-търсената дума от потребителите на Уикипедия през 2023 г.

enlightenedПрез 2014 година, Сам Алтман поема ръководството на Y Combinator, един от най-прочутите стартъп инкубатори в света. Под неговото ръководство, Y Combinator продължава да инвестира и подпомага стотици успешни стартъпи като Airbnb, Dropbox и Reddit.

enlightenedАлтман е известен със своята страст към разработването и въвеждането на нови технологии. Той е активен привърженик на идеите за увеличаване на продължителността и качеството на живота чрез иновациите в областта на изкуствения интелект, биотехнологиите и космическите изследвания.

enlightenedПрез 2015 година, Сам Алтман заедно с основателя на Tesla Илон Мъск, съоснователя на LinkedIn Рейд Хофман, рисковия инвеститор Питър Тийл и други големи предприемачи обявяват старата на OpenAI - фирма за научни изследвания и приложение на изкуствен интелект, насочена към насърчаване и развитие на „приятелски AI, полезен за цялото човечество“.  През ноември 2022 година, компанията стартира един от най-развитите модели на чатботове досега, който едновременно изненадва и плаши милиони хора по света. ChatGPT е в състояние да генерира текст по заявка с помощта на подобрен AI, създавайки сценарии, текстове, истории и презентации.

ChatGPT премери сили с философа Рафаел Ентовен

enlightenedСам Алтман е евреин, вегетарианец от детските си години и гей. Той е член на т.нар. движение на Оцеляващите. Преди няколко години Алтман разкри, че притежава оръжия, злато, калиев йодид, антибиотици, батерии, вода, противогази от израелските отбранителни сили и голямо парче земя в Биг Сур, до което може да лети в случай, че нещо лошо се случи в света.