Затворничка изложи икони в сливенски храм
Затворничка изложи икони в сливенски храм / снимка: Дарик-Сливен

35-годишната затворничка Виолета Дишкова направи изложба от над 20 икони в църквата „Св.Николай" в сливенския квартал „Клуцохор. На първата по рода си изложба в православен храм присъстваха лишени от свобода, служители на сливенския затвор, културни деятели, приятели на Дишкова и граждани.

Иконите на Виолета, рисувани в продължение на 5 месеца, бяха осветени в съслужение от трима свещеници - домакинът и член на Епархийския съвет отец Методи Попов, в чиято енория е затворът, предстоятелят на катедралния храм „Св. Димитър" отец Красимир Генов и отец Иван. Свещениците благословиха в ритуала си любителя-иконописец и изразиха готовност да дават наставления за каноничност на образите.

Виолета обеща, че ще изобрази върху икони цялото архангелско войнство, тъй като времето не и стигнало да го направи и изобразила трите най-близки до Бога архангели.

„Възпроизвеждала съм картички, но образите са изцяло мои, както ги виждам. Когато рисувах иконите, имах особено усещане и всеки следващ образ ме увличаше, а рисуването носи невероятно спокойствие, светлина и обич и смятам да продължа с иконописта. Това е най-трудната ми изложба заради каноничните надписи, позиции на ръцете, цветове и т. н. и се радвам, че не спрях да рисувам, защото когато ми сложат някакви рамки спирам, но и тук има свобода и можеш да изявиш себе си", довери Виолета в интервю за Дарик.

Това е третата изложба, която затворничката прави. През декември 2008 г. тя дебютира с абстракция и живопис в сградата на сливенския съд, нещо, което също е прецедент за България. Впоследствие арена на картините на талантливата самоука художничка бе Драматичният театър, където творбите от рисуван текстил бяха насочени срещу трафика на хора.

Виолета Дишкова излежава присъда за съучастие в убийство, в момента е в отпуск и скоро предстои освобождаването й.

Затворничка изложи икони в сливенски храм
netinfo

Други новини от Сливен