/ ThinkStock/Getty Images
Българската кухня е една от най-богатите и разнообразни кухни в света. Въпреки това, когато говорим за традиционни български ястия несъмнено едно от първите, за което се сещам, е баницата. В миналото баницата е присъствала на българската трапеза почти на всеки празник.

Традиционно баницата се приготвя от пластове тестени кори с различна плънка. Според това как са подредени те, тя може да бъде вита или наложена, а според вкуса е сладка и солена. Но въпреки различните вариации, най-разпространената рецепта за баница остава тази с плънка от яйца и сирене. Днес тя е сред любимите ястия на малки и големи.

По традиция на коледната трапеза заедно с постните ястия на масата нареждаме и любимата баница с късмети. Но защо ядем баницата с късмети? Ето и отговорът от най-голямата международна компания за доставка на храна foodpanda:

В традиционното българско ястие се поставят толкова хартиени късметчета, колкото е и броят на хората на трапезата. Във всяко парче баница трябва да има различен късмет. Легендата разказва, че късметът, който е в парчето, което сме избрали, ще бъде нашият късмет през новата година. Най-често срещаните късмети са за здраве, късмет, любов и пари.  Задължителен късмет в баницата е и желязната пара, на стойност един или два лева, която се слага само в едно от парчетата. Смята се, че този, който избере това парче, ще бъде най-богат през следващата година.