Започва Международният фестивал на китарата в Пловдив
Започва Международният фестивал на китарата в Пловдив / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Осмото издание на Международния фестивал на китарата започва днес в Пловдив. Той ще бъде открит тази вечер от 19.00 ч. в Камерна зала на Драматичния театър с изпълнение на Китарно дуо „Брускерс” от Италия и англичанинът Гари Райан.

На 18 октомври отново в Камерна зала меломаните ще могат да чуят германката Ивон Ценер и любопитното трио „Алегрис”, което се състои от японец, руснак и германец.

Легендарният китарист и основател на групата Мерилиън Стийв Родъри ще проведе Майсторски клас „Китарна клиника” в третия ден от фестивала.

Музикантът ще бъде придружен от музиканти от неговата British Guitar Academy - Дейв Фостър - китара, Ятим Халими - бас и барабаниста Леон Пар.

Входът за „Китарната клиника”, която ще започне в 13.00 ч. в Stage 51 на 19 октомври (събота), е 20 лева. На нея Родъри и компания ще освен, че ще свирят, ще дискутират техники и подходи към различни видове звучене, писане на песни, както и важността всеки да намери собствения си „глас”.

Няколко часа по-късно от 19.00 ч. в Дом на Културата „Борис Христов”, Родъри и групата му ще изнесат концерт, с който официално ще бъде закрит Международния фестивал на китарата.