Започна последният етап на състезанието за най-добра студентска компания
Започна последният етап на състезанието за най-добра студентска компания / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов участваха в откриването на финалния етап на Седмото европейско състезание "Най-добра студентска компания 2010" на Junior Achievement Young Enterprise.

За първи път България е домакин на най-престижното европейско състезание за млади предприемачи Enterprise Challenge, което се провежда у нас под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката.

Мащабният бизнесфорум събра 51 младежи от десет страни-членки на Европейския съюз. Участниците са студенти от европейски университети от Белгия, България, Дания, Естония, Испания, Норвегия, Португалия, Румъния, Финландия и Холандия.

Състезателите създават и развиват реални компании като част от висшето си образование. Макар и да стартират фирмите си в неблагоприятно за бизнеса време, студентите вече са регистрирали печалба и стратегиите им показват стабилен растеж при набиране на нужните инвестиции.

По време на четиридневната инициатива международно жури, съставено от мениджъри на водещи компании, ще отличи предприемачите с най-добри резултати и потенциал за успех.

Сред финалните предложения има различни иновативни продукти като ергономична вана, консумираща 30% по-малко вода, защитна жилетка с обезопасяване срещу падане, магнитен цип за детски дрехи.

В международните финали България е представена с два проекта - онлайн шах за трима играчи на компания RS Consult от Софийски университет "Св. Климент Охридски" и производство на многофункционални дамски обувки със сменяеми токове на компания KiWi Design от Технически университет - София.

Освен признанието "Най-добра компания на годината" в края на събитието специални награди ще бъдат връчени и от партньорите на инициативата.