Започна българо-американско обучение на полигон „Ново село
Започна българо-американско обучение на полигон „Ново село / снимка:Дарик-Сливен

Българо-американското съвместно обучение "Българска пантера 2008" тържествено бе открито на полигона “Ново село”. В обучението ще участват 700 американски и 150 български военнослужещи.

По време на процеса двете страни ще отработват умения и навици във войниците, характерни за мисиите в Афганистан и Ирак. Основно ще бъде заложено обучение в патрулиране и ескортиране, противодействие на импровизирани взривни устройства, медицинска евакуация.

"Обучението е планирано преди една година и съвместните оперативни действия нямат нищо общо с войната в Грузия и нарасналото напрежение в Кавказ," заяви подполковник Майкъл Лефейб, командващ американските войски в България.

Очаква се по време на съвместното обучение "Българска пантера 2008" да бъдат изпълнени и хуманитарни проекти с участието на военни от строителния батальон на флота на САЩ и 55 инженерен полк на Българската армия. Предвидени са и медицински прегледи с участието на смесени лекарски екипи в близките населени места до полигона. Официалното закриване на обучението ще бъде на 17 октомври, а окончателната предислокация на войските – до 30 октомври.