ЮНЕСКО призна пернишките сурвакари за световна ценност
ЮНЕСКО призна пернишките сурвакари за световна ценност / снимки: БГНЕС, архив

Обичаят „Сурва” в Перник влезе в ЮНЕСКО. Лично Ирина Бокова поздрави кмета на Перник д-р Вяра Церовска за признанието, което световната организация засвидетелства към хиладолетната маскарадна традиция в Пернишко.

Обичаят „Сурва” от днес е част от нематериалното културно наследство на човечеството. Включването на традицията в престижния списък на ЮНЕСКО е успех не само за перничани, но и за страната. Решението е гласувано на заседание на Х-та сесия на Междуправителствения комитет към световната организация, което се провежда в Набимия, Африка.

31 селища от Пернишкия регион и 3600 персонални носители на този уникален български обичай имат основание да се гордеят със своеобразната титла. Номинацията бе разработена през 2012 г. и подадена с писмо на министъра на културата Вежди Рашидов. Автори на досието са учените от БАН - д-р Иглика Мишкова и доц. д-р Ваня Матеева, с активното участие на специалистите от Регионалния исторически музей в Перник.

Пряк автор на проекта е Цветана Манова, която е дългогодишен етнолог в Регионалния исторически музей в Перник.

ЮНЕСКО призна пернишките сурвакари за световна ценност
netinfo

ЮНЕСКО призна пернишките сурвакари за световна ценност
netinfo

Кметът Вяра Церовска изтълкува като добър знак, че новината идва в началото на нейния мандат, но подчерта, че усилията за това са дългогодишна работа на не една местна власт, културни дейци и институции и най-вече на запазения български колоритен обичай.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова лично се е обадила по телефона, за да поздрави кмета и перничани за полученото престижно признание. Поздравления са изпратили и от Министерствата на културата и МВР.

Кандидатстваме в ЮНЕСКО с чипровските килими и обичая „Сурва”

Най-високата оценка на автентичния обичай в региона идва в момент на подготовката по провеждането на 25-то издание на Международния фестивал за маскарадни игри „Сурва”. При старта му на 29 януари 2016 г. Общината ще получи сертификата на ЮНЕСКО от Ирина Бокова. Следващият фестивал ще отбележи и 50 години от основаването му.

Това е четвъртият български елемент след Бистришките баби, Нестинарството и Чипровските килими, който става част от световното нематериално културно наследство.

3600 носители на традицията „Сурва” от 34 пернишки села всяка година през нощта на 13 срещу 14 януари изпълняват древния езически обичай за прогонване на злото и в новата година да се отвори път на чисто за нов живот.

В миналото в игрите са участвали само мъже, но традицията е толкова силна, че днес с високите маски - ликове, и десетки тежки звънци на кръста танцуват и много жени и деца. Много от селата имат и обособени детски групи, което е най-естественият знак за жива традиция.