Кандидатстваме в ЮНЕСКО с чипровските килими и обичая „Сурва”
Кандидатстваме в ЮНЕСКО с чипровските килими и обичая „Сурва” / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Кандидатстваме в ЮНЕСКО с чипровските килими и обичая „Сурва”
63126
Кандидатстваме в ЮНЕСКО с чипровските килими и обичая „Сурва”
  • Кандидатстваме в ЮНЕСКО с чипровските килими и обичая „Сурва”

Шест нови български кандидатури ще се борят за списъците на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Това обяви заместник-министърът на културата Мила Сантова. Според нея има голяма вероятност те да бъдат одобрени, като всяка кандидатура е представена с досие и документален видеоклип.

Двугласното пеене в град Неделино,  „Песента - минало настояще и бъдеще” на читалището „Св. Св. Кирирл и Методий- 1926”, народният празник и обичая „Сурва” в Пернишка област са три от кандидатурите, които България представя през 2013, обяви зам.-министърът.

С Чипровските килими кандидатстваме в сферата на традиционните занаяти, българското читалище и Националният събор на народното творчество в Копривщица пък са кандидати за регистрите на добрите практики на ЮНЕСКО.

По думите на Мила Сантова вписването на шестте кандидатури е признание, което ще направи българското културно наследство видимо за света.

Кои от кандидатурите ще бъдат приети ще стане ясно най-рано след година, поясни Сантова. „Това не е процес, чийто изход трябва да очакваме до няколко дни. Най-ранните сведения за вписване можем да имаме след една година. Така че трябва да се въоръжим с търпение, което не е свързано с качествата на подготвените кандидатури, а с технологичния процес, който се предвижда от ЮНЕСКО”, коментира тя.

Средствата, които Министерството на културата е отделило за подготовката на кандидатурите, е 40 000 лева.