Витамин D е ефикасен срещу рак на дебелото черво
Витамин D е ефикасен срещу рак на дебелото черво / снимка: Guliver/Getty Images

Засегнатите от рак на дебелото черво пациенти с високи нива на витамин D в кръвта си са с по-малък риск от смърт вследствие на болестта, сочат резултатите от изследване, цитирани от Ройтерс.

То обхванало близо 1600 пациенти, оперирани от рак на дебелото черво. Учените установили, че пациентите с високи нива на витамин D в кръвта си са с наполовина по-малък риск от смърт вследствие на болестта в сравнение онези, които са с най-ниски нива на витамина.

Изследването за пръв път свързва прогнозите за оцеляване на пациенти, засегнати от диагностициран рак на дебелото черво, с нивата на витамин D в кръвта.

Витамин D се произвежда в тялото, когато кожата е изложена на слънчева светлина. Освен това се съдържа в рибеното масло, яйцата и някои риби, като сьомгата, херингата и скумрията. Известно е също, че стимулира приема на калций и растежа на костите. Предишни изследвания заключиха, че съществува връзка между ниските нива на витамин D и по-големия риск от хронични болести, съобщава БТА.

„Получените резултати са обещаващи, но са нужни клинични изследвания, преди да потвърдим, че добавките витамин D осигуряват предимства, що се отнася до оцеляването на пациенти, засегнати от рак на дебелото черво”, заяви ръководителят на изследването Малкълм Дънлоп от университета на Единбург. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Clinical Oncology.