Важно е колекциите на частни лица да са сред музейните експонати, смята Рашидов
Важно е колекциите на частни лица да са сред музейните експонати, смята Рашидов / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Важно е колекциите на частни лица да са сред музейните експонати, смята Рашидов
60981
Важно е колекциите на частни лица да са сред музейните експонати, смята Рашидов
  • Важно е колекциите на частни лица да са сред музейните експонати, смята Рашидов

Българските колекционери не са врагове на културата, а приятели на нацията. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов на Третата конференция за публично-частното партньорство и развитие на културното наследство. Според Рашидов е важно колекциите на частни лица да попадат сред музейните експонати, защото  по този начин се опазва историческото минало на България.

Според Рашидов развитието на информационните технологии е важно средство за опазването на културно-историческото наследство. По думите на министъра влезлият  в сила от 1 януари 2013 година закон за публично-частното партньорство е нужен  за опазване на историята.

„Българските колекционери са хора, които силно желаеха през годините да легитимират това, което притежават. Така е и по света. Българските колекционери не са врагове на нацията, а са партньори на държавата. Държавата в партньорство с общините и областните администрации предприема стъпки на пълноценно социализиране и достъп до недвижими културни ценности чрез разработване на конкретни програми за недвижими културни ценности с категория „национално и световно значение", каза Рашидов.

Заместник-кметът по култура към Столична община Тодор Чобанов заяви, че частните колекционери имат голям принос за обогатяването на  музейните експонати.

„Някои от музеите на Столична община ще са места, чиито врати ще са широко отворени за частните партньори. Мога да издам малка тайна, че в Музея за история на София вече обсъждаме как да създадем възможност за представяне на частни колекции, да покажем на обществото това, което трябва да бъде показано, това, което принадлежи в залите, а не в долапите", заяви Тодор Чобанов.

Годишни награди за  принос - грамота и почетен знак, получиха Националният Военноисторически музей, Националния Исторически музей, Боян Радев, в лицето на дарител на над 180 експоната и министъра на културата Вежди Рашидов.