В Перник започва фестивалът „Сурва 2012
В Перник започва фестивалът „Сурва 2012 / DarikNews.bg
В Перник започва фестивалът „Сурва 2012"
49508
В Перник започва фестивалът „Сурва 2012"
  • В Перник започва фестивалът „Сурва 2012"

От 27 януари в Перник започва Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва 2012". Тази година, в 21-ото му издание, участие ще вземат 99 маскарадни групи с над 6000 участници. Българските групи са 87, като 43 от тях са от Пернишка област. Ще се включат и 336 участници от 9 европейски държави. Международният фестивал на маскарадните игри се провежда ежегодно в последната събота и неделя на януари, като популяризира достигнали до днес варианти на древна обредност, част от българската фолклорна традиция, както и подобни ритуали от други култури.

Фестивалът в Перник се провежда вече 45 години. Той започва като „зимен карнавал" през 1966 г., преминава през национален фестивал и се превръща в международен, коментира кметът на град Перник Росица Янакиева:

„Всички тези игри, които са обект на представяне на фестивала, отразяват надеждата на хората за добро, за добруване, за берекет. Така ще бъде и тази година. Ние очакваме на фестивала освен официалните групи, които участват, и делегации от побратимени на нас градове от различни държави в света. Но скъпи гости ще бъдат и бордът на федерацията на европейските карнавални градове и лично неговият президент Ван дер Крон. Знаете, че от 2008 г. Перник е европейска столица на сурвакарските игри, с което се гордеем".

Факелно шествие, предвождано от тъпани, ще премине през няколко улици в центъра на фестивалния град, за да предизвести началото на мащабната проява. Най-малките участници във фестивала са Ива и Давид, съответно на 9 и 10 години.

Нови моменти в програмата на фестивала са Младежкото маскарадно дефиле „Сурвакариада", опаковане на часовниковата кула на Минната дирекция, огнено шоу на име „Оратник", както и факелно сурвакарско шествие. Фестивалът започва в петък и ще продължи до 29-и януари.