Полуфиналът на Международните награди Emmy® в категория „Теленовела“ се проведе вчера в Дубровник
Домакин на събитието беше United Media, част от която е и „Нова Броудкастинг Груп“. Всяка година международната академия посещава над 25 локации по всички континенти, за да се спре на 17, където да бъдат избрани номинираните в различните категории. Повече за полуфиналния кръг на телевизионните награди Emmy® от Ева Костова, която включваме от Дубровник.

„За UNITED MEDIA беше голяма гордост да бъде домакин на толкова престижно събитие и съответно на NOVA като част от голямото семейство на UNITED MEDIA. Вчера журито се събра още в ранните часове на деня, около 7.00 ч. сутринта. Всичко беше изключително тайно и нямахме достъп до журито, дори не знаехме от колко члена е съставено и кои са те. Всичко това разбрахме едва в 18.00 ч., когато журирането приключи. С голямо любопитство научихме, че един от тях е бил и носител на „Оскар“ от Босна и Херцеговина за филма си „Ничия земя“. Става въпрос за режисьора Дани Станович. След това успяхме да разговаряме с тях и това, което споделиха те беше, че позицията на журито и на Международната академия е следната: Югоизточния регион сякаш е бил пренебрегван през последните години и покритието, което Международната академия има тук е изключително слабо. Затова това събитие ще даде шанс на много автори, актьори, на производители на телевизионно съдържание да напреднат в своята работа и тя да бъде видяна от повече хора в световен мащаб.

Успоредно с Дубровник, още 16 града в различни точки по света ще бъдат домакини на останалите категории от конкурса Emmy®. Кои са номинираните обаче, също се пази в тайна. Това ще стане ясно, когато от Академията обявят официално номинациите. Тържествената церемония, на която ще разберем кои са големите победители от телевизионните награди тази година, ще се състои в края на ноември в Ню Йорк. Всичко приключи с гала вечеря и червен килим преди нея, по време на който успяхме да се докоснем до някои изключително популярни лица от света на телевизията. На продуцентството, на филмовото изкуство", разказва репортерът Ева Костова.

Макар, включен в списъка на Световното културно наследство още през 1979 г., днес „Перлата на Адриатика“, както наричат Дубровник блести по-силно от всякога. Магнит за туристи и за събития, вчера вечер звезди освен в небето над града, имаше и на червения килим. Дубровник посрещна полуфинал на Международните награди Emmy®. А горд домакин на събитието, без аналог в региона беше UNITED MEDIA, към която принадлежи и „Нова Броудкастинг Груп“.

„Когато се срещнах за първи път с представителите на Международната академия за телевизионни изкуства и науки, разбрах, че те не покриват особено добре Югоизточна Европа. Още тогава ми стана ясно, че с лидерската си позиция на медийния пазар в региона UNITED MEDIA може да помогне“, сподели изпълнителният директор на UNITED MEDIA Виктория Боклаг.

„Домакинството на това престижно събитие на UNITED MEDIA е голяма новина за целия регион, защото се случва за първи път. И е огромно признание за групата, част от която е и „Нова Броудкастинг Груп“, допълни изпълнителният директор на "Нова Броудкастинг Груп" Стефана Здравкова.

Стефана Здравкова
NOVA

„За „Нова Броудкастинг Груп“ това е голям шанс. Член съм на Международната академия Emmy® от няколко години, но сега съм много щастлива да бъда част от журито. Това е ключово събитие за телевизионната индустрия“, разказа Вяра Анкова, която е член на журито от няколко години.

Вяра Анкова
United Media

„Много важно е да стигнем до всяко кътче на света, където се гледа телевизия. Важно е индустрията по места да усеща нашата подкрепа. Има много талантливи хора в този регион и светът трябва да ги види. Супер сте“, сподели Натаниъл Брендъл, директор на журито на Международната академия за телевизионни изкуства.

Натаниъл Брендъл
United Media

Експертно международно жури оцени предложенията в категория „Теленовела“ и реши кои да бъдат номинираните тази година. Част от журито беше и носителят на „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм Дани Станович. Златната статуетка отива в ръцете на босненския режисьор преди 20 години за филма му „Ничия земя“.

Дани Станович
United Media

„Това събитие означава, че нещата в региона започват да се случват. Така че инвестирайте тук. Балканите са пълни с невероятни истории. Но за да изглеждат добре, трябват пари. Тежкото историческо наследство може би е проблем, ако си роден по нашите земи. Но ако правиш филми, това е истинско богатство.“

Избраните заглавия ще останат в тайна до официалното им обявяване от Международната академия. Подобно на събитието в Дубровник на различни места по света – от Южна Африка до Китай и от Бразилия до Нова Зеландия ще бъдат избрани и номинираните в останалите 16 категории. След като журирането приключи, популярни гости от света на телевизионната и филмовата индустрия се присъединиха. А по червения килим, преди специалната гала вечеря, преминаха и родни звезди. Само ден след телевизионната премиера на най-новия български сериал в ефира на NOVA „С река на сърцето“.

„В България се гледа много телевизия и ние трябва да се конкурираме. Има толкова добри сръбски, хърватски и македонски филми, а вярвам, че и българските се нареждат до тях, че трябва да обменяме опит и да правим продукции заедно“, споделя актрисата Яна Маринова.

Яна Маринова
United Media

„Нищо чудно догодина да се окажем и сред номинираните, ако продължаваме да си вършим работата като хората. Искам да благодаря на българските зрителите, защото реакцията към новия ни сериал е очарователна!“, допълва Александър Сано.

Големите победители на 50-тите Международни награди Emmy® ще станат ясни на церемонията по награждаване на 21 ноември в Ню Йорк.