Стоян Нешев
Стоян Нешев / NOVA
Колко предизвикателства крие пътят към свободата – тази неделя след централната емисия новини на NOVA
Мащабът на ужаса в Афганистанската държава придобива нови размери всеки ден, а ситуацията става все по-тревожна след като талибаните нападнаха и последния бастион на свободата – долината Панджшир. Място, което десетилетия е в ръцете на съпротивата и е символ на надеждата за афганистанците.

Държавата е все по-близо до хуманитарна криза, а вероятност талибаните този път да са различни няма. Въпреки обещанията, че жените ще имат повече права и дори ще са в управлението, в новия кабинет няма нито една. Западът вече е обезпокоен, че в състава на талибанското правителство влизат лица, които САЩ и ООН са обозначили като терористи.

Желанието да се спасят от рестриктивния режим на управление е естествена реакция на гражданите на Афганистан. Но докато държавите пазят границите си от очакваната вълна мигранти, избягалите от ужаса мечтаят единствено за живот без страх. Тази седмица в „Темата на NOVA” авторът Стоян Нешев и операторът Сафуан Ал Кюрди ще покажат историите на потърсилите спасение извън родината мигранти. Ще запознаят зрителите и с гледната точка на отряд доброволци, приели опазването на границата ни като патриотичен дълг. Каква е причината да се съмняват в мотивите за бягство на някои от мигрантите и как съдействат на институциите? А готова ли е държавата ни за посрещане на нова бежанска вълна и колко силна ще е тя?

Гледайте „Тъгата на Кабул“ в „Темата на NOVA“ на 12 септември, веднага след централната емисия новини.