Трябва сме готови за евентуална нова вълна бежанци, смята шефът на БЧК
Трябва сме готови за евентуална нова вълна бежанци, смята шефът на БЧК / снимка, архив: БГНЕС

Трябва да имаме готовност за евентуална нова вълна бежанци, заяви в Добрич председателят на БЧК Христо Григоров. „Една сериозна държава трябва да се готви много преди една нова вълна", подчерта той, като допълни, че темповете, с които държавните институции са започнали да работят, трябва да бъдат запазени.

По думите му БЧК като партньор на държавата в момента акумулира ресурси, за да може да бъде в помощ, ако се повтори сценарият от септември-октомври миналата година. Организацията се запасява с много повече количества от предварително планираните за бедствена готовност, поясни Григоров.

Той подчерта, че и сега в складовете на организацията има легла, одеяла, съдове, обувки и други вещи от първа необходимост, с които БЧК може незабавно да подпомогне 5000 души.

Въпросът с бежанците вече не е само български, каза още Григоров. „Първоначално Европа наблюдаваше, но в момента тя много активно участва в този процес и това сътрудничество дава резултати", коментира председателят на БЧК. „Благодарение на добрата координация, която се получи в последните няколко месеца, ситуацията се успокои", отбеляза Христов.

В Добрич той присъства на годишния отчет на областната червенокръстка организация.

Други новини от Добрич