Столичната Централна гара с орязан достъп за инвалиди
Столичната Централна гара с орязан достъп за инвалиди / снимка: БГНЕС
Столичната Централна гара с орязан достъп за инвалиди
82227
Столичната Централна гара с орязан достъп за инвалиди
  • Столичната Централна гара с орязан достъп за инвалиди

Столичната Централна гара е без достъп за инвалиди. Заради извършвания ремонт на гарата няма работещи асансьори и рампи, а хората в неравностойно положение не могат да стигнат нито до пероните, нито до останалата част на града. От известно време Столична община е започнала ремонтни дейности на асансьорите в предгаровия площад, затваряйки и този път за достъп до коловозите.

Ремонта на Централна гара София остави инвалидите без достъп до пероните каза Петър Кичашки от Асоциацията на хората с увреждания.

„Най-потресаващото е, че на много места, където е имало достъп, където е било скосено, те са го счупили и са направили големи стъпала и прагове", обясни той. По думите му средата на жп гарата е била по-достъпна преди ремонта.

Заради ремонта не работят асансьорите на гарата, свързващи пероните с подлеза. А отскоро Столична община е спряла и асансьорите на предгаровия площад, което напълно ограничава възможностите за достъп до гарата.

Единственият изход за хората с увреждания остава да се обърнат към БЧК, каза Евелина Милушева от Червения кръст. Екипи, които могат да помогнат, има в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. Става дума за обучени социални асистенти, които съответно се грижат и могат да придвижат трудно подвижните хора по перона, да ги настанят във вагона и да им помагат при нужда, каза тя. Той като освен в София ремонти на гарите има и в Стара Загора и Бургас, нещата са затруднени и трудно подвижните хора трябва да подават заявления предварително, като заявките се поемат и по телефона или при купуването на билета на гарата.

Телефони за връзка могат да бъдат намерени на сайта на БЧК. БДЖ са осигурили обслужване на хора в неравностойно положение на още 6 гари - в Плевен, Горна Оряховица, Ямбол, Сливен и Пазарджик.