Стара крепостна стена и част от римски път откриха при разкопки на Состра
Стара крепостна стена и част от римски път откриха при разкопки на Состра / Община Троян
Стара крепостна стена и част от римски път откриха при разкопки на Состра
32749
Стара крепостна стена и част от римски път откриха при разкопки на Состра
  • Стара крепостна стена и част от римски път откриха при разкопки на Состра

Най-ранната крепостна стена на римския кастел Состра е разкрита при тазгодишните археологически разкопки на обекта, съобщи ръководителят на екипа ст.н.с. д-р Иван Христов, зам.-директор на Националния исторически музей. Состра е бил военен лагер на римляните, построен върху руините на тракийско селище. Това е добре запазен крайпътен комплекс, разположен на древния римски път "Виа Траяна". Минавайки през планината Хемус, той свързвал провинция Долна Мизия с Тракия. Намира се на 12 км северно от Троян и на 28 километра южно от Ловеч. Години наред там се правят сериозни археологически разкопки, подпомагани финансово от община Троян и местния Ротари клуб.

Новоокритата при разкопките ранна крепостна стена е строена по времето на император Антонин Пий в средата на II век, обясни д-р Иван Христов. Съоръжението е с дебелина 1,90 м, а пред него е имало V-образен ров, дълбок не по-малко от 5 м. Крепостната стена и защитният ров пред нея са опасвали целия лагер. По-късно - по времето на император Септимий Север в края на II век - във вътрешността е била изградена друга, по-малка стена и при по-сетнешните крепостни строежи първата, най-старата стена, частично е била съборена.

Стойностното в находката е, че за пръв път у нас в римска крепост от вътрешността се открива първична крепостна стена. Подобно нещо има само на четири други места в България, но там става дума за крайдунавски, т.е. гранични за Римската империя крепости: Ескус - при село Гиген, Нове до Свищов, Аугусте при село Хърлец, Врачанско и Рациария при Арчар, Видинско. Всичко това говори за значимостта на "троянската" крепост, коментираха археолозите. Според тях находката доказва тезата, че крепостта Состра се е разраснала в селище.

Голяма е вероятността Состра да е и римският предшественик на днешен Троян. При разкопките са разкрити и нови участъци от отлично запазен стар римски път, чието трасе минава непосредствено до Состра. Сегашните разкопки подсказват и за наличието на по-ранна настилка. "Римляните са правили пътища, които 2000 години не са мръднали", коментираха от екипа на д-р Христов.

С тези последни открития обектът добива сериозен туристически потенциал и става още по-атрактивен за посетителите. По време на разкопките от началото на септември дневно през обекта са минавали най-малко по 40 посетители, казаха археолозите. Крепостта Состра е благодатна и за открити уроци по история, защото е съхранила различни културни пластове. Такива уроци вече са правени от троянското училище "Климент Охридски" и ловешко училище.