Станишев откри Националната изложба на Русия
Станишев откри Националната изложба на Русия / cнимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Националната изложба на Русия беше открита днес в София от министър-председателя Сергия Станишев и заместник-председателя на правителството на Руската федерация Сергей Собянин. Подобно изложение не е правено в страната ни повече от 20 години. То ще продължи до 12 октомври и е част от дните на Русия в България. Целта му е да представи икономически и хуманитарни аспекти на сътрудничество на двете държави, като около 100 предприятия и организации от цяла Русия ще вземат участие в него.

От изключително голяма значение е изложението на Русия тук в България, заяви Сергей Собянин. „България се явява един от основните делови партньори на Русия на Балканите. Основните направления в тази дейност са представени тук на Националното руско изложение. Не се съмнявам, че то ще послужи като активен инструмент за активизиране на нашите взаимоотношения и най-вече за търговията между двете страни. Надяваме се, че то ще доведе до нови договори между България и Русия", пожела Собянин.

Сергей Станишев допълни, че взаимоотношенията между двете страни винаги са били добри. „Смисълът на тази инициатива е да направим Русия много по-видима в България. А България по-добре представена и видима в Руската федерация. И това се случва – динамиката тази година е много положителна. С Руската федерация реализираме стратегически проекти в областта на енергетиката, които са важни както за България, така и за целия ЕС", каза той.

Министър-председателят завърши с думите „Пожелавам ви да намерите добри и надеждни партньори от българска страна".