/ ThinkStock/Getty Images
Специалисти от Масачузетския технологичен институт успяха с помощта на светлина и звук да прочистят миши мозък от вредни протеини, които предизвикват болестта на Алцхаймер у хората, съобщи Сайънс алърт.
 
Било установено, че стробоскопи и слаб шум могат да се използват за генериране на мозъчни вълни - гама-ритми, които се влошават при невродегенеративни заболявания.

Прекаляването с телевизията е вредно за паметта на хората на средна възраст
 
В рамките на извършените експерименти новият метод позволил да се намали натрупването на вредни протеини в мозъка и да се подобрят когнитивните функции у мишки, засегнати от заболяване, което е сходно с болестта на Алцхаймер у хората.
 
Визуалното стимулиране се изразявало в 40 премигвания на светлина в секунда, а слуховото - във въздействието на звук с честота 40 херца. При това били наблюдавани изменения в хипокампуса и префронталния кортекс и намаляване на сенилните плаки, образувани от протеини тау и амилоиди.

Умствената и физическата активност предотвратяват деменция
 
Смята се, че тези съединения са с ключова роля за развитие на невродегенеративни процеси.
 
Засегнати от болестта на Алцхаймер понастоящем са 26 милиона души, а се очаква, че до 2050 г. броят им ще се увеличи четири пъти.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА