/ dariknews.bg/архив
Учени от университета в Гьотеборг, Швеция, установиха, че физическата и умствената активност в средна възраст значително намаляват риска от деменция, включително от болестта на Алцхаймер, по-късно през живота, съобщи Юрик алърт.

Депресията ускорява стареенето на мозъка

Изследването продължило 44 години и обхванало 800 шведки. Участничките трябвало да отговорят на въпроси, свързани с нивото на умствената и физическата си активност. Умствената активност включвала четене и писане, посещаване на концерти, хорово пеене, бродиране и градинарство.

Храни в помощ на мозъка

Участничките получили оценки за всеки вид дейност, като максималната оценка била 10 пункта. В зависимост от резултатите от допитването жените били разделени две групи - в едната били включени получилите оценки до 2 пункта, а в другата - между 3 и 10 пункта.

По сходен начин била преценена физическата активност. Участничките били разделени на две групи, като в "активната" попаднали 82% от тях, а в "неактивната" - 17%.

Въглехидратите може да са ключът към дълголетието

В рамките на изследването 194 жени били засегнати от деменция. При това 102 участнички била диагностицирани с болестта на Алцхаймер, други 27 - със съдова деменция, а 41 - със смесена деменция.

10-4-2-1 - японската тайна за здраве и дълголетие

Оказало се, че за участничките с високо ниво на умствена активност рискът от болестта на Алцхаймер е с 46% по-малък, а рискът от слабоумие - с 34% по-нисък. Физическата активност намалила риска от съдова деменция с 52%, а от смесена деменция - с 56%.
БТА