Шимон Перес: ЮНЕСКО е мощен двигател за положителни промени в света
Шимон Перес: ЮНЕСКО е мощен двигател за положителни промени в света / netinfo

"ЮНЕСКО трябва да даде образование, надежда, здраве и мир на всички деца по света", заяви бившият президент на Израел Шимон Перес по време на посещението си в ЮНЕСКО.

Носителят на наградата на Организацията за мир Феликс Хуфует Боани и на Нобеловата награда за мир за приноса си за мирния процес в Близкия изток, подчерта, че " ЮНЕСКО е мощен двигател за положителни промени в света".

Генералният директор Ирина Бокова определи Шимон Перес като велик държавник, хуманист и радетел за мир, убеден, че образованието, културата и науката спомагат за установяването на траен мир.

"Ние споделяме общото убеждение, че насилието и екстремизмът не могат да бъдат победени със силата на оръжията - трябва да спечелим умовете на хората с нови идеи, със споделяне на знания и информация, и да зачитаме културните различия", подчерта Ирина Бокова.

По време на посещението на президента Перес, Ирина Бокова подписа с Центъра "Перес" за мир Споразумение за сътрудничество за насърчаване на диалога, взаимното разбирателство и мира между народите в Близкия Изток чрез образование за мир, зачитане на културното многообразие и устойчиво развитие.

Шимон Перес ЮНЕСКО е мощен двигател за положителни промени в света
netinfo