Момиченце на годинка и половина се нуждае от помощ за лечение. Лора от Русе е родена с много рядка диагноза - дефицит на тазобедрената става. За да проходи е нужна операция, която се прави в Съединените щати и струва близо 200 000 долара.
 
Семейството няма възможност да заплати тази сума, а в града вече се организират благотворителни инициативи за събиране на парите.

В болница „Св. Марина“ извършиха уникална лапароскопска операция на бебе
 
При раждането на момиченцето лекарите откриват, че има дефицит на бедрената кост. „Проблемът тръгва от таза. Там бедрената кост не е свързана по правилния начин с таза и съответно се получава скъсяване в бедрото до 10 см засега”, разказа майката на детето Ралица Ангелова. И добавя, че това е рядкост, която се случва на едно раждане от 250 000.
 
В момента разликата в дължината на крачетата се компенсира от специална протеза. Ако не се направи операция навреме обаче, с годините едното краче на детето може да остане с 24 см по-късо от другото.

Дете, родено без крака и ръце, вече ходи и пише (ВИДЕО)
 
Ортопедите съветват родителите на Лора да се свържат с д-р Пейли от клиника във Флорида. Той е авторът на уникалната и изключително сложна операция, която предстои на Лора.
 
Още когато момиченцето било на три месеца, родителите успяват да го заведат в Мюнхен, където д-р Пейли прави консултация и дава добра прогноза за Лора. Сега родителите на момиченцето имат само няколко месеца, за да съберат близо 200 000 долара. Детето трябва да бъде оперирано на не повече от 2 годинки.
 
В каузата се включват бизнесмени и политици от Русе. Кампанията има Facebook страница, DMS номер и дарителска сметка, в която вече са събрани 117 000 лева.

Ново поколение тазобедрена протеза бе успешно сложена за пръв път в Плевен
 
Едно семейство - Сияна и Росен Даскалови, са приели като своя лична кауза да помогнат на момиченцето да проходи.
 
„Целта на това, което искаме да направим като емблема и което беше идея на моята съпруга, е да направим един концерт. Аз го виждам като бал, където искаме да поканим всички хора, които са съпричастни към тази идея, да дойдат да се забавляват”, разказа бизнесменът Росен Даскалов.
 
Билетите ще струват 10 лева, а благотворителното шоу ще се проведе в зала "Дунав". Очакват се звезди на шоубизнеса и естрадата. Концертът е планиран за 19 октомври.

Медицински оскар за млад лекар заради уникална операция на дете
 
Родителите на Лора не са пропуснали да се обърнат и към Фонда за лечение на деца в чужбина. От там предложили на семейството лечение във Виена. Майката обаче е направила проучване и преценила, че там не се извършва същата операция: "Надеждата ми е, че ще се справим, а това, че ми дават 100% шансове да се възстанови е най-важното".
nova.bg