За първи път в България сложиха протези на дете, родено без крака и ръце. Така 10-годишната Еля от Разград се превърна в момиче, което ходи напълно самостоятелно, пише и рисува и прави неща, които са били абсолютно непосилни за нея допреди няколко месеца. Заслугата за всичко това е на професорът по бионика и протезиране Евгени Дюкенджиев, съобщава NOVA.

10-годишната Еля Шайдинова от Разград е родена без горни и долни крайници. След дълга битка на семейството зам.-кметът на Разград подал ръка за помощ - свързал ги с професора по бионика и протезиране Евгени Дюканджиев. Той изработил сложните протези, които никой друг лекар у нас и в чужбина не се наемал да прави. После научил

Ново поколение тазобедрена протеза бе успешно сложена за пръв път в Плевен

Еля как да ходи с тях.  „Много се вълнувам. Сега мога да вървя, мога да пиша, всичко мога да правя. Всички се изненадаха”, споделя момичето. 
Еля обича да ходи на училище, а любим предмет й е бълграският език. Затова иска да подобри краснописа си. За целта обаче ще трябва да се осигури по-прецизна протеза, с която да може да мърда пръсти, китка, лакът.

Наши лекари приложиха нова технология в гръбначната хирургия

Ще гледаме да съберем пари, за да направим по-активна протеза за дясната половина. Така ще може да си мърда пръстите, китката, лакътя и да пише”, казва майката на детето. 

Уникална за света операция спасила българин (ВИДЕО)

Мечтата на малката Ели е да стане доктор.


Медицински оскар за млад лекар заради уникална операция на дете

И тъй като детето расте, след около година и половина протезите й трябва да бъдат заменени с нови, за които семейството отново ще търси помощ.
nova.bg